Το Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων θα καθορίσει τη στάση της Ε.Ε. έναντι της Τουρκίας

Αναφορικά με το επικείμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της Πέμπτης 10 και Παρασκευής 11 Δεκεμβρίου, η ατζέντα και οι “προθέσεις” θα αποτυπωθούν στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων την Τρίτη.

Ευρωπαίος αξιωματούχος ανέφερε σήμερα πως “δεν πληρούνται οι προϋποθέσεις για θετική ατζέντα με την Τουρκία και δεν υπάρχουν θετικές εξελίξεις” και πως “η απόσυρση του Ορούτς Ρέις δεν εκλαμβάνεται ως σημαντική πρόοδος από τους 27”.

Ωστόσο, παρά την επισήμανση ότι δεν υπάρχει πρόοδος δεν έχει δοθεί σαφές στίγμα προθέσεων σχετικά με πιθανή απόφαση κυρώσεων, καθώς εναπόκειται στους 27 ηγέτες να αποφασίσουν για την περαιτέρω πορεία.

Στο μεταξύ την Τετάρτη 9/12 οι διπλωματικές αντιπροσωπείες σε επίπεδο Μόνιμων Αντιπροσώπων θα προσπαθήσουν να διαμορφώσουν προσχέδιο συμπερασμάτων για τους ηγέτες. Εκτιμήσεις αναφέρουν ότι θα επισημαίνονται οι δυσκολίες στις ευρωτουρκικές σχέσεις, θα επαναλαμβάνεται ως αυτονόητη η στήριξη Ελλάδας και Κύπρου αλλά θα εκφράζεται παράλληλα και η πάγια θέση της Ένωσης για προσπάθεια επίλυσης κάθε διαφοράς μέσω του διαλόγου.

Σύμφωνα με τις μέχρι στιγμής πληροφορίες οι ηγέτες θα έχουν μεγάλη ατζέντα θεμάτων, στο επικείμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

1- Θα εξετάσουν την κατάσταση και τον συντονισμό σε σχέση με την υγειονομική πανδημία εστιάζοντας στην εμβολιαστική στρατηγική, τα τεστ και τη σταδιακή και συντονισμένη άρση των περιοριστικών μέτρων σε επόμενη φάση.

2- Θα εξετάσουν το ζήτημα της κλιματικής αλλαγής και της υιοθέτησης του δεσμευτικού στόχου για μείωση των εκπομπών ρύπων κατά 55% ως το 2030, με την επιφύλαξη συμφωνίας μόνο αν προχωρήσει η υιοθέτηση του ΠΔΠ και του Ταμείου Ανάκαμψης των 1,8 τρισ. ευρώ.

Η γερμανική προεδρία έχει ξεκινήσει επαφές για να καμφθούν οι αντιδράσεις της Πολωνίας και της Ουγγαρίας επί του μηχανισμού αιρεσιμότητας (κράτους δικαίου). Αν δεν επιτευχθεί συμφωνία με τις δυο χώρες εξετάζονται άλλες λύσεις για την προώθηση του Ταμείου Ανάκαμψης με διακυβερνητική συμφωνία, μεταξύ των 25 κρατών μελών (ενισχυμένη πλειοψηφία).

3- Θα διαμορφώσουν την κοινή θέση για το Brexit, καθώς είναι εξαιρετικά αβέβαιο πλέον αν θα υπάρξει εμπορική συμφωνία ΕΕ- ΗΒ μέχρι τις 31/12 οπότε λήγει η μεταβατική περίοδος, καθώς διατηρείται το χάσμα σε τρία ανοιχτά ζητήματα: αλιεία, διακυβέρνηση και διασφάλιση ισότιμου ανταγωνισμού. Οι συζητήσεις βρίσκονται σε σημείο καμπής.

4- Στα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου θα υπάρχει και το ζήτημα της τρομοκρατίας, με επισημάνσεις για πολιτικές που θα πρέπει να προωθηθούν το ερχόμενο διάστημα.

5- Την Παρασκευή 11/12 οι ηγέτες θα συζητήσουν, στο πλαίσιο της Συνόδου για το Ευρώ, για την πορεία της τραπεζική ένωσης και για την ένωση κεφαλαιαγορών, καθώς υπολείπεται η απόφαση συμφωνίας του πανευρωπαϊκού μηχανισμού εγγύησης καταθέσεων. Δεν αναμένεται συμφωνία πέραν της ανταλλαγής απόψεων.

Η σύνοδος κορυφής αναμένεται να αρχίσει τις εργασίες της την Πέμπτη 10/12 ώρα Ελλάδος 16:00 και να ολοκληρωθεί μετά τις 16:00 ώρα Ελλάδος την Παρακευή. Σημειώνεται ότι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Δεκεμβρίου σηματοδοτεί και το τέλος της γερμανικής προεδρίας στο Συμβούλιο. Από την 1 Ιανουαρίου 2021 η σκυτάλη περνά στην Πορτογαλία, ενώ το επόμενο τακτικό Ευρωπαϊκό Συμβούλιο είναι προγραμματισμένο για τις 25 – 26 Μαρτίου 2021.

Ανταπόκριση: Γιώργος Συριόπουλος

www.ert.grΠηγή: ert.gr