Το πρώτο δεκαήμερο Απριλίου αναμένεται το νέο αναπτυξιακό σχέδιο

Στην τελική ευθεία της τεχνικής επεξεργασίας βρίσκεται το νέο αναπτυξιακό σχέδιο της χώρας, το οποίο θα παρουσιαστεί από τον ΥΠΟΙΚ στο Eurogroup της 27ης Απριλίου στη Σόφια. Η κυβέρνηση διαμηνύει ότι το νέο μοντέλο θα αποτελεί ιδιοκτησία της, με αλλαγή προσανατολισμού προς τη στήριξη της μεσαίας τάξης, επισημαίνοντας ταυτόχρονα ότι το πολιτικό μήνυμα που θα σταλεί στους εταίρους, τις αγορές και την κοινωνία, θα είναι ότι η χώρα -μετά τη λήξη του προγράμματος- θα τηρήσει απολύτως τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει για τους δημοσιονομικούς στόχους, καθώς και τη συνέχιση των μεταρρυθμίσεων και των αποκρατικοποιήσεων. Το αναπτυξιακό σχέδιο θα στοχεύει μεταξύ άλλων, σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ, σε μειώσεις των φορολογικών συντελεστών ύψους 3,5 δισ. ευρώ, στην ενίσχυση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και του αγροτικού τομέα, στην ενίσχυση της κοινωνίας μέσω και της αύξησης του κατώτατου μισθού, και στην προσέλκυση ξένων άμεσων επενδύσεων.

Σύμφωνα με τον προγραμματισμό, το σχέδιο θα είναι έτοιμο πριν από το Euro Working Group της 11ης Απριλίου και θα παρουσιαστεί από τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο στο Eurogroup στις 27 Απριλίου στη Σόφια.

Όπως έχει δηλώσει ο κ. Τσακαλώτος, το σχέδιο θα είναι «ολιστικό», που σημαίνει ότι το σύνολο θα είναι μεγαλύτερο από το άθροισμα των επιμέρους μερών. Επισημαίνει δε, ότι η χώρα δεν θα ακολουθήσει μετά την έξοδο από το πρόγραμμα το μοντέλο που κατέρρευσε το 2010.

Αναφερόμενος στο τελευταίο, ο υφυπουργός Οικονομίας Στέργιος Πιτσιόρλας, σημειώνει στο ίδιο μέσο ότι θα δοθεί έμφαση σε πέντε άξονες για να βελτιωθεί περαιτέρω το επιχειρηματικό κλίμα, με σημαντικότερο τον συντονισμό των υπηρεσιών, ενώ εκτιμά ότι η συγκρότηση κεντρικού συντονιστικού οργάνου υπό τον πρωθυπουργό θα συμβάλλει καθοριστικά προς αυτή την κατεύθυνση. Επισημαίνει ακόμη, πως τα μέχρι σήμερα έσοδα του προγράμματος «Χρυσή Βίζα» πλησιάζουν το 1,5 δισ. ευρώ και άμεσα θα κατατεθούν στη Βουλή βελτιώσεις, με την εισαγωγή νέων προϊόντων στον τομέα των χρηματοοικονομικών επενδύσεων.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

www.ert.grΠηγή:ert.gr