Το προσχέδιο του προϋπολογισμού στη Βουλή-Πλεόνασμα 3.5% και το 2020 (video)

Με πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ και όλες τις ελαφρύνσεις που έχει εξαγγείλει ο πρωθυπουργός, κατατέθηκε σήμερα στη Βουλή το προσχέδιο προϋπολογισμού του 2020. Παράλληλα, ο πήχης της ανάπτυξης για το επόμενο έτος τοποθετείται μεταξύ 2,5% – 3%.

Δεν πρόκειται να υπάρξει δημοσιονομικό κενό το 2020, διαβεβαιώνει  ο υπουργός Οικονομικών.

Τόνισε μάλιστα, ότι στο προσχέδιο θα περιλαμβάνεται η μείωση των φορολογικών συντελεστών και των ασφαλιστικών εισφορών και τα μέτρα στήριξης για τις νέες οικογένειες

Για το ύψος του αφορολόγητου, ο Χρήστος Σταϊκούρας. επαναλαμβάνει ότι όχι μόνο δεν θα μειωθεί αλλά θα αυξάνεται κατά 1.000 ευρώ για κάθε ανήλικο παιδί που θα έχει η οικογένεια. Για τη λεγόμενη 13η σύνταξη είπε ότι ΔΕΝ θα περικοπεί το 2020 και θα μετατραπεί σε ένα μόνιμο μηχανισμό στήριξης των απόμαχων της εργασίας.

Αισιόδοξο αλλά εφικτό, χαρακτηρίζει το Ελληνικό Δημοσιονομικό Συμβούλιο, το στόχο του προϋπολογισμού για αύξηση του ΑΕΠ 2,8% το 2020.

Όπως αναφέρει στο πόρισμά του ο στοχος θεωρείται μεν ιδιαίτερα απαιτητικός, αλλά είναι υπό προϋποθέσεις επιτεύξιμος».

Αναφέρει επίσης ότι «οι δύο συνιστώσες του ΑΕΠ που θα καθορίσουν την τελική διαμόρφωση του ρυθμού μεγέθυνσης για το 2020 είναι η ιδιωτική κατανάλωση και οι επενδύσεις».

Πηγή: Πρώτα Πρόγραμμα

www.ert.grΠηγή: ert.gr