Το προσφυγικό στην κορυφή της ατζέντας του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου

Στις Βρυξέλλες βρίσκεται ο πρωθυπουργός, ο οποίος θα συμμετάσχει στη διήμερη σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, που αρχίζει την Πέμπτη 28 Ιουνίου 2018 θα εστιάσει στην προσφυγική και μεταναστευτική κρίση, καθώς και στη Σύνοδο των κρατών-μελών της Ευρωζώνης, όπου αναμένεται πανηγυρική δήλωση για την ελληνική οικονομία.
Νωρίτερα ο Α. Τσίπρας θα συμμετάσχει στην Προπαρασκευαστική Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος.

Το επόμενο διάστημα θα είναι περίοδος πολύ θετικών ειδήσεων για την οικονομία, εκτιμά σε συνέντευξή του στο Μπλούμπεργκ, ο Αλέξης Τσίπρας.

Εκφράζει τη βεβαιότητα ότι η χώρα όχι μόνο θα πιάνει τους δημοσιονομικούς στόχους, αλλά, επιπλέον, θα έχει το χώρο για την ελάφρυνση βαρών και επαναλαμβάνει ότι οι εκλογές θα γίνουν τον Σεπτέμβριο του 2019.

Σε ομιλία του στο London Business School χθες, ο Αλέξης Τσίπρας δήλωσε ότι η Ελλάδα είναι πλέον έτοιμη να σταθεί στα πόδια της. Υπογράμμισε  ότι η ανεργία, η φτώχεια και οι ανισότητες, είναι μέρος της ευρωπαϊκής πραγματικότητας και απαιτούνται πολιτικές για να αντιμετωπιστούν, ενώ επισήμανε ότι απαιτείται αλληλεγγύη στο θέμα της μεταναστευτικής κρίσης.

Στις εργασίες του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και της Συνόδου της Ευρωζώνης θα βρεθούν επί τάπητος το προσφυγικό-μεταναστευτικό, το Brexit και η λειτουργία της Ευρωζώνης.

Ευρωπαϊκή λύση σε προσφυγικό-μεταναστευτικό

Στην άτυπη Συνάντηση Εργασίας για το προσφυγικό/μεταναστευτικό που συγκάλεσε την περασμένη Κυριακή, στις Βρυξέλλες, ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, και στην οποία πήραν μέρος αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων 16 χωρών της Ε.Ε. ο Έλληνας πρωθυπουργός είχε επισημάνει πως η προσφυγική και μεταναστευτική κρίση είναι μια συλλογική ευρωπαϊκή πρόκληση και απαιτεί ευρωπαϊκή λύση.

Ο Α. Τσίπρας είχε ταχθεί κατά της αποσπασματικής αντιμετώπισης και μονομερών κινήσεων, γιατί, όπως είπε, δημιουργούν περισσότερα προβλήματα, κι έθεσε με έμφαση το ζήτημα των επανενώσεων οικογενειών προσφύγων.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός προτείνει:

  1. Την αναθεώρηση του ευρωπαϊκού συστήματος ασύλου, διότι έχει ξεπεραστεί ήδη από τη ζωή, με δίκαιη κατανομή των βαρών και όχι μόνο στις χώρες πρώτης υποδοχής.
  2. Την αναβάθμιση της Frontex σε Ευρωπαϊκή Ακτοφυλακή και Συνοριοφυλακή.
  3. Την ενίσχυση των χωρών πρώτης υποδοχής και τη στήριξη των χωρών διέλευσης και προέλευση προσφύγων.

Στην Προπαρασκευαστική Σύνοδο του PES Τσίπρας-Ζάεφ

Στις 12:30 (ώρα Βελγίου) ο Έλληνας πρωθυπουργός θα συμμετάσχει στην Προπαρασκευαστική Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος (PES), όπου, σύμφωνα με πληροφορίες, έχει προσκληθεί και ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ, Ζόραν Ζάεφ, ο οποίος ανήκει στην ίδια πολιτική οικογένεια.

Ο Ζ. Ζάεφ αναμένεται να έχει συνάντηση και με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ.

Στις 15:00 (ώρα Βελγίου) ο Α. Τσίπρας θα συμμετάσχει στις εργασίες του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και στις 19:30 (ώρα Βελγίου) στο δείπνο των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Αύριο Παρασκευή, στις 09:00 (ώρα Βελγίου) ο Α. Τσίπρας θα συμμετάσχει στο πρόγευμα εργασίας του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, όπου θα συζητηθεί η εφαρμογή του άρθρου 50 για το Brexit, και στις 11:15 (ώρα Βελγίου) στις εργασίες της Συνόδου της Ευρωζώνης με θέμα τη μεταρρύθμιση της Ευρωζώνης.

ΠΗΓΗ: ΕΡΤ, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχετική είδηση: Τσίπρας: Η Ελλάδα έτοιμη να σταθεί ξανά στα δικά της πόδια (video)

www.ert.grΠηγή ert.gr