Το Μεξικό συμφώνησε στο αίτημα του Έβο Μοράλες για παραχώρηση πολιτικού ασύλου

Ο παραιτηθείς πρόεδρος της Βολιβίας Έβο Μοράλες ζήτησε πολιτικό άσυλο στο Μεξικό το οποίο και του παρασχέθηκε.

Ο Μεξικανός υπουργός Εξωτερικών Μαρσέλο Εμπράρδ έκανε γνωστό ότι το αίτημα του Μοράλες έγινε δεκτό και ενημερώθηκε σχετικά ο Οργανισμός Αμερικανικών Κρατών, εξηγώντας ότι «απειλούνται η ζωή και η σωματική ακεραιότητα» του πρώην προέδρου, ενώ κάλεσε το υπουργείο Εξωτερικών της Βολιβίας να του παράσχει ασφαλή διέλευση με βάση το διεθνές δίκαιο.

Την Κυριακή ο Εμπράρδ πρόσφερε άσυλο στον Έβο Μοράλες, κάνοντας γνωστό ότι η μεξικανική πρεσβεία στη Λα Πας έχε ήδη υποδεχθεί περίπου 20 κυβερνητικούς αξιωματούχους και κοινοβουλευτικούς.

Ο Οργανισμός Αμερικανικών Κρατών θα συνεδριάσει εκτάκτως με θέμα την κατάσταση στη Βολιβία αύριο, Τρίτη στην Ουάσινγκτον.

Η συνεδρίαση είναι προγραμματισμένη για τις 3 το απόγευμα (22.00 ώρα Ελλάδας). Την έκτακτη σύγκληση του ΟΑΚ ζήτησαν οι ΗΠΑ, η Βενεζουέλα, η Βραζιλία, ο Καναδάς, η Κολομβία, η Γουατεμάλα, το Περού και η Δομινικανή Δημοκρατία.

Μολονότι οι ΗΠΑ εξέφρασαν ικανοποίηση για την παραίτηση του Μοράλες, η Βενεζουέλα και κάποιοι από τους συμμάχους της κατήγγειλαν ένα «πραξικόπημα» στη Βολιβία.

Ο Ζοζέπ Μπορέλ, ο επόμενος ύπατος εκπρόσωπος της εξωτερικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δήλωσε σήμερα πως τα αποτελέσματα των εκλογών της 20ης Οκτωβρίου δεν μπορούν να επιβεβαιωθούν, επικαλούμενος έκθεση του Οργανισμού Αμερικανικών Κρατών (ΟΑΚ) στην οποία, όπως λέει, επισημαίνονται «ποικίλα προβλήματα» που είναι κάτι περισσότερο από «απλές παρατυπίες».

Εντούτοις η Μαδρίτη επέκρινε τον ρόλο του στρατού και της αστυνομίας της Βολιβίας στον εξαναγκασμό σε παραίτηση, χθες βράδυ, του προέδρου Έβο Μοράλες έπειτα από τρεις εβδομάδες βίαιων διαδηλώσεων.

«Η Ισπανία καταδικάζει το γεγονός ότι η διαδικασία που άρχισε για την προκήρυξη εκλογών (την Κυριακή από τον Έβο Μοράλες) στρεβλώθηκε από την επέμβαση των ενόπλων δυνάμεων και της αστυνομίας που ζήτησαν από τον Έβο Μοράλες να υποβάλει την παραίτησή του», αναφέρεται σε σημερινή ανακοίνωση του ισπανικού υπουργείου Εξωτερικών.

«Αυτή η παρέμβαση (του στρατού και της αστυνομίας) μας πηγαίνει πίσω σε περασμένες εποχές της λατινοαμερικανικής ιστορίας», προστίθεται στην ανακοίνωση και καλούνται «όλοι οι πρωταγωνιστές» της κρίσης στη Βολιβία «να αποφύγουν την προσφυγή στη βία» και να «εγγυηθούν την ασφάλεια όλων των Βολιβιανών (…) περιλαμβανομένου του πρώην προέδρου Μοράλες».

Εν τω μεταξύ, οργισμένοι διαδηλωτές ξεκίνησαν να στήνουν οδοφράγματα σε πόλεις της Βολιβίας, εν μέσω αβεβαιότητας για το ποιος ασκεί την εξουσία μετά την παραίτηση του Έβο Μοράλες από την προεδρία.

Η δεύτερη αντιπρόεδρος της Γερουσίας της Βολιβίας, Ζανίν Ανιές, που πρόσκειται στην αντιπολίτευση και πρόκειται να διαδεχτεί τον Μοράλες, ανακοίνωσε την προκήρυξη προεδρικών εκλογών άμεσα ούτως ώστε «στις 22 Ιανουαρίου να έχουμε έναν εκλεγμένο πρόεδρο».

Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ-Reuters-AFP-DPA-Sputnik

www.ert.grΠηγή: ert.gr