Το βρετανικό υπουργείο Εξωτερικών καλεί τον Κινέζο πρέσβη Ζενγκ Ζεγκουάνγκ για την επιθετική κλιμάκωση του Πεκίνου εναντίον της Ταϊβάν.

Η υπουργός Εξωτερικών ανέθεσε στον Sir Tim Barrow, δεύτερο μόνιμο υφυπουργό για το Γραφείο Εξωτερικών, Κοινοπολιτείας και Ανάπτυξης να καλέσει τον Πρέσβη στην Κίνα, Ζενγκ Ζεγκουάνγκ.

Ο πρέσβης κλήθηκε εξαιτίας της επιθετικής και ευρείας κλιμάκωσης του Πεκίνου κατά της Ταϊβάν την περασμένη εβδομάδα ως απάντηση στην επίσκεψη της προέδρου της Αμερικανικής Βουλής των Αντιπροσώπων Νάνσι Πελόζι στις 2 Αυγούστου.

Η υπουργός Εξωτερικών Λιζ Τρας είπε:

«Το Ηνωμένο Βασίλειο και οι εταίροι έχουν καταδικάσει με τον πιο έντονο τρόπο την κλιμάκωση της Κίνας στην περιοχή γύρω από την Ταϊβάν, όπως φαίνεται από την πρόσφατη δήλωσή μας της G7».

«Έδωσα εντολή στους αξιωματούχους να καλέσουν τον Κινέζο Πρέσβη για να εξηγήσει τις ενέργειες της χώρας του. Έχουμε δει ολοένα και πιο επιθετική συμπεριφορά και ρητορική από το Πεκίνο τους τελευταίους μήνες, που απειλούν την ειρήνη και τη σταθερότητα στην περιοχή. Το Ηνωμένο Βασίλειο προτρέπει την Κίνα να επιλύσει τυχόν διαφορές με ειρηνικά μέσα, χωρίς την απειλή ή τη χρήση βίας ή εξαναγκασμού».

Ανταπόκριση: Ευδοξία Λυμπέρη

www.ertnews.grΠηγή: ert.gr