Από τις 06:00 το πρωί του Σαββάτου και για τρεις εβδομάδες όλη η χώρα ξαναμπαίνει σε καραντίνα. Πως φτάσαμε στο δεύτερο, αναπόφευκτο, lockdown. Τι θα πει ο Κ. Μητσοτάκης, με τον Σ. Τσιόδρα δίπλα του. Κλειστό το λιανεμπόριο, σίγουρα τα λύκεια, μπορεί τα γυμνάσια. Απαγόρευση κυκλοφορίας 21:00 με 05:00.

Μπροστά σε μια ιδιαίτερα δύσκολη απόφαση βρίσκεται ο Κυριάκος Μητσοτάκης, καθώς σήμερα το μεσημέρι (12.00) θα ανακοινώσει το δεύτερο καθολικό lockdown που θα ισχύσει για ολόκληρη τη χώρα από τις 6 το πρωί του Σαββάτου και για τρεις εβδομάδες. Η απόφαση είναι δύσκολη δεδομένων των αρνητικών συνεπειών που θα έχει στην οικονομία, ενώ το μέτρο ούτως ή άλλως αποτελούσε το «τελευταίο καταφύγιο» της κυβέρνησης. Μολαταύτα, η εκθετική πλέον αύξηση των κρουσμάτων ειδικά στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη και η συνεπακόλουθη πίεση στο σύστημα υγείας – με τις εντατικές να γεμίζουν μέσα σε λιγότερο από μία εβδομάδα – δεν άφησαν περιθώρια στον πρωθυπουργό, ο οποίος ασφαλώς έλαβε υπόψιν του και τις σχετικές εισηγήσεις των ειδικών επί της υγείας.

13033… αγάπη μου

Σε ό,τι αφορά τις μετακινήσεις, αυτές θα επιτρέπονται με SMS για έξι διαφορετικούς λόγους στο 13033 – όπως ακριβώς, δηλαδή, συνέβη και στο πρώτο κύμα της πανδημίας. Οι εργαζόμενοι θα προμηθευτούν γραπτή βεβαίωση από τον εργοδότη τους, ενώ θα ισχύσει απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 9 το βράδυ έως τις 5 το πρωί της επόμενης ημέρας, με μοναδική εξαίρεση τους εργαζομένους και τα περιστατικά εκτάκτου ανάγκης – κυρίως για λόγους υγείας.

Περιορισμοί θα υπάρξουν και στις πτήσεις, δεδομένου πως θ’ απαγορευτούν και οι μετακινήσεις εκτός νομού, ενώ οι διεθνείς πτήσεις συναρτώνται απόλυτα με τα μέτρα που λαμβάνονται ή θα ληφθούν και σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Τι κλείνει με το νέο lockdown

Το γενικό lockdown θ’ ακολουθήσει το μοντέλο αυτού της Θεσσαλονίκης, αλλά στην πραγματικότητα θα είναι το ίδιο με αυτό του πρώτου κύματος το Μάρτιο και Απρίλιο. Δηλαδή, θα είναι κλειστά όλα τα εμπορικά καταστήματα πλην των σούπερ μάρκετ, των καταστημάτων τροφίμων, των πρατηρίων καυσίμων, των συνεργείων αυτοκινήτων, των φαρμακείων, των pet shop, των βιοτεχνικών και των βιομηχανιών. Κλειστά θα είναι ασφαλώς και τα καταστήματα εστίασης – πλην delivery και take away – ενώ βασική διαφορά σε σχέση με το Μάρτιο και τον Απρίλιο είναι ότι θα παραμείνουν ανοιχτά τα σχολεία τουλάχιστον της προσχολικής και της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης.

Πηγή: NewsitΠηγή:tlife.gr