Τούσκ:Το Brexit χωρίς συμφωνία είναι πιο πιθανό παρά ποτέ – Να διασώσει τη στρατηγική της προσπαθεί η Μέι (video)

Στη Βρετανία, Υπουργικό Συμβούλιο συγκάλεσε η Πρωθυπουργός Τερέζα Μέι σε μία προσπάθεια να διασώσει τη στρατηγική της για το Μπρέξιτ. Η συνεδρίαση γίνεται στη σκιά της άτυπης συνάντησης που είχαν 8 Υπουργοί της αργά χθες βράδυ κι ενώ απομένουν 48 ώρες για το κρίσιμο δείπνο με τους ευρωπαίους ηγέτες.Το σενάριο η αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση να γίνει χωρίς να έχει συναφθεί συμφωνία στις διαπραγματεύσεις ανάμεσα στο Λονδίνο και τις Βρυξέλλες είναι «πιο πιθανό παρά ποτέ», προειδοποίησε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου κ. Τούσκ προέτρεψε να μην εγκαταλείψουμε την προσπάθεια, ενώ δεν απομένουν πλέον ούτε πέντε μήνες ως την ημερομηνία της αποχώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου  από την ΕΕ, την 29η Μαρτίου.

«Το γεγονός ότι προετοιμαζόμαστε για το σενάριο της απουσίας συμφωνίας δεν πρέπει σε καμιά περίπτωση να μας εμποδίσει να καταβάλλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια για να επιτύχουμε την καλύτερη δυνατή συμφωνία, για όλα τα μέρη», συνέχισε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Η τοποθέτηση του Τουσκ στην επιστολή  η οποία διανεμήθηκε το βράδυ της Δευτέρας διέφερε δραματικά από εκείνη που έκανε χθες το απόγευμα η πρωθυπουργός της Βρετανίας Τερέζα Μέι, για την οποία «μια συμφωνία στις διαπραγματεύσεις θα ήταν η καλύτερη έκβαση για το Ηνωμένο Βασίλειο και για την ΕΕ», επιμένοντας ότι «κανείς δεν θέλει» διαζύγιο χωρίς συμφωνία.

Στο μεταξύ η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ υπογράμμισε πως είναι απαραίτητο να γίνει προετοιμασία για την ενδεχόμενη αποτυχία των διαπραγματεύσεων. «Δεν πρέπει να χώσουμε το κεφάλι μας στην άμμο και να πούμε «όλα θα τελειώσουν και θα τακτοποιηθούν»», προειδοποίησε.

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν άφησε περιθώρια αισιοδοξίας στην προσπάθεια επίτευξης συμφωνίας, επαναλαμβάνοντας ωστόσο ότι το Παρίσι  έχει «προετοιμαστεί» για «όλα τα σενάρια».

Για τη Βρετανία και για την ΕΕ «δεν υπάρχει εναλλακτική οδός» πέραν του να συνάψουν μια συμφωνία, υπογράμμισε από τη δική του πλευρά ο καγκελάριος της Αυστρίας Σεμπάστιαν Κουρτς, η χώρα του οποίου ασκεί το τρέχον εξάμηνο την εναλλασσόμενη προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης. «Θα κάνουμε ό,τι είναι δυνατό για να αποφύγουμε το σκληρό Μπρέξιτ», συμπλήρωσε.

Στις τελευταίες διαπραγματεύσεις πριν από τη σύνοδο, διαφάνηκε αδιέξοδο. Ο επικεφαλής διαπραγματευτής της ΕΕ Μισέλ Μπαρνιέ εξήγησε ότι «ορισμένα ζητήματα-κλειδιά» παραμένουν «σε εκκρεμότητα», ειδικά αυτό των συνόρων της Ιρλανδίας με τη βρετανική επαρχία της Βόρειας Ιρλανδίας μετά το Μπρέξιτ.

Λονδίνο και Βρυξέλλες έχουν δεσμευθεί ότι δεν θα υπάρξουν «σκληρά» σύνορα, κάτι εξάλλου που προβλεπόταν στη συμφωνία ειρήνης της Μεγάλης Παρασκευής του 1998, αλλά αυτό αντίκειται προς τη διακηρυγμένη πρόθεση του Ηνωμένου Βασιλείου να αποχωρήσει από την ενιαία αγορά και την τελωνειακή ένωση.

Το μικρό βορειοϊρλανδικό κόμμα DUP, οι δέκα πιστοί στο στέμμα βουλευτές του οποίου είναι απαραίτητοι στην Τερέζα Μέι ώστε να διατηρήσει την πλειοψηφία των εδρών στη Βουλή των Κοινοτήτων, αρνείται την παραχώρηση οποιουδήποτε ειδικού καθεστώτος στη επαρχία και περιπλέκει πολύ την κατάσταση για την πρωθυπουργό της Βρετανίας

Ο Ιρλανδός πρωθυπουργός Λίο Βαράντκαρ από την πλευρά του είπε πως περιμένει ότι η συμφωνία μάλλον θα κλειστεί «τον Νοέμβριο ή τον Δεκέμβριο». Η σύγκληση έκτακτης Συνόδου Κορυφής για να εξεταστεί η πορεία της διαδικασίας τον Νοέμβριο παραμένει πιθανή, αλλά δεν έχει επιβεβαιωθεί κάτι σε αυτό το στάδιο.

ΠΗΓΗ:ΑΠΕ-ΜΠΕ-AFP-dpa

www.ert.gr

Πηγή: ert.gr