Τουρκία: Σκάνδαλο offshore, ενώ εκδικάζεται στις ΗΠΑ υπόθεση διαφθοράς

Ο τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προειδοποίησε ότι ο επικεφαλής της αντιπολίτευσης (CHP), Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, θα «πληρώσει το τίμημα» επειδή κατηγόρησε ορισμένους οικείους του προέδρου, μεταξύ των οποίων ένας από τους γιους του, ότι μεταβίβασαν εκατομμύρια δολάρια στον λογαριασμό μιας εταιρείας offshore. Η Τουρκία δεν παραβίασε τις αμερικανικές κυρώσεις σε βάρος του Ιράν και «έπραξε το σωστό» ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα της υπόθεσης που βρίσκεται σε εξέλιξη στις ΗΠΑ, υποστήριξε παράλληλα ο τούρκος πρόεδρος.

Την Τετάρτη ο Τουρκοϊρανός έμπορος χρυσού Ρεζά Ζαράμπ περιέγραψε σε αμερικανικό δικαστήριο πώς διηύθυνε ένα διεθνές κύκλωμα ξεπλύματος χρημάτων που είχε στόχο να βοηθήσει το Ιράν να παρακάμψει τις αμερικανικές κυρώσεις και να δαπανήσει στο εξωτερικό τα έσοδά του από το πετρέλαιο και το αέριο.

Πρόκειται για μια υπόθεση που έχει επιφέρει περαιτέρω ένταση στις σχέσεις ανάμεσα στην Άγκυρα και την Ουάσινγκτον.

Η τουρκική κυβέρνηση ήλπιζε ότι είχε τελειώσει με αυτό το σκάνδαλο το οποίο όμως επανήλθε εντός δικαστηρίου στη Νέα Υόρκη, όπου ο επιχειρηματίας Ρεζά Ζαράμπ ομολόγησε πως δωροδόκησε με εκατομμύρια τον πρώην υπουργό Οικονομίας, Ζαφέρ Τσαγκλαγιάν, προκειμένου να διευκολύνει το παράνομο εμπόριο χρυσού με το Ιράν.

Ο Ρεζά Ζαράμπ, συνελήφθη στις Ηνωμένες Πολιτείες τον Μάρτιο του 2016, δήλωσε ένοχος και δέχθηκε να συνεργαστεί με την αμερικανική δικαιοσύνη, ενώ η κυβέρνηση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είχε κάνει τα πάντα προκειμένου να αποτρέψει αυτή την ομολογία και αυτή τη δίκη, την οποία χαρακτήρισε «πολιτική συνωμοσία».

Ο 34χρονος επιχειρηματίας είπε πως προσέγγισε τον υπουργό στις αρχές του 2012, όταν θέλησε να επιβάλει τον εαυτό του ως μεσάζοντα-κλειδί σε μια πολλά υποσχόμενη συναλλαγή που θα επέτρεπε στο Ιράν να χρησιμοποιήσει τις πωλήσεις υδρογονανθράκων για διεθνείς πληρωμές του, παρά την απαγόρευση που έχει επιβληθεί στις αμερικανικές και διεθνείς τράπεζες να εμπορεύονται με το Ιράν.

ΠΗΓΗ:ΑΠΕ-ΜΠΕ


Δείτε εδώ: Τουρκία: Σκάνδαλο offshore, ενώ εκδικάζεται στις ΗΠΑ υπόθεση διαφθοράς