Τουρκία: Θρίαμβος Ερντογάν από τον πρώτο γύρο των εκλογών

Στις χθεσινές προεδρικές εκλογές στην Τουρκία, νικητής είναι ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν καθώς προηγείται με 53,6%, έναντι 30,8%, του Μουχαρέμ Ιντζέ, υποψήφιο του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος. Η νίκη Ερντογάν επισημοποιήθηκε μάλιστα από το εκλογικό συμβούλιο της Τουρκίας.

Με το 99,9% των ψηφοδελτίων να έχει καταμετρηθεί, ο Ερντογάν ξεπερνά το απαιτούμενο 50%. Η συμμετοχή έφθασε το 88,1% ενώ παρότι η καταμέτρηση των ψήφων ακόμη συνεχιζόταν, ο Ερντογάν ανακήρυξε τη νίκη του το βράδυ της Κυριακής.

Ο Ιντζέ, φέρεται να παραδέχθηκε ότι ο «σουλτάνος» κέρδισε την αναμέτρηση που διεξήχθη την Κυριακή καθώς, σύμφωνα με το τηλεοπτικό δίκτυο HaberTürk φέρεται να δήλωσε πως αναγνωρίζει ότι ο Ερντογάν κέρδισε τις εκλογές.

Αναφορικά με τις βουλευτικές εκλογές, η συνεργασία του ισλαμο-συντηρητικού Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης του Ερντογάν με τους εθνικιστές φαίνεται πως αποδίδει καρπούς, καθώς ο συνασπισμός αποσπά το 53,6% των ψήφων, με την καταμέτρηση στο 98,9%.

Στον αντίποδα, η συμμαχία των κεμαλιστών με δύο ακόμα κόμματα αποσπά το 34,06%. Το φιλοκουρδικό Δημοκρατικό Κόμμα των Λαών κερδίζει το 11,61% και εξασφαλίζει την είσοδό του στη Βουλή.

«Ο Τουρκικός λαός μου εμπιστεύτηκε την ευθύνη του ΠτΔ», δήλωσε χθες βράδυ, από την Κωνσταντινούπολη, ο Ερντογάν, τονίζοντας ότι οι πολίτες έδωσαν και την κοινοβουλευτική πλειοψηφία στο Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης και τους συμμάχους του.

Παράλληλα ανήγγειλε ότι ο τουρκικός στρατός θα συνεχίσει να «απελευθερώνει» συριακά εδάφη, και θα αναλάβει πιο αποφασιστική δράση εναντίον των «τρομοκρατών».

Ο Ιντζέ θα δώσει συνέντευξη Τύπου σήμερα το μεσημέρι στην Άγκυρα.

Οι ανησυχίες για νοθεία ήταν έντονες στη διάρκεια της διαδικασίας, ειδικά στο νοτιοανατολικό τμήμα της χώρας, όπου κυριαρχεί η κουρδική μειονότητα. Η αντιπολίτευση, που κινητοποίησε έναν ολόκληρο στρατό παρατηρητών, κατήγγειλε πολλές παρατυπίες, ειδικά στην επαρχία Σανλιούρφα.

Οι χθεσινές εκλογές, σηματοδοτούν το πέρασμα από το πρωθυπουργικό και κοινοβουλευτικό στο προεδρικό σύστημα, βάσει του οποίου ο πρόεδρος της χώρας αποκτά ουσιαστικά απόλυτη εξουσία.

Πηγή: ΕΡΤ1, Πρώτο Πρόγραμμα, ΑΠΕ-ΜΠΕ

www.ert.gr

Πηγή: ert.gr