Τις 330 μονάδες βάσης ξεπέρασε το πρωί το ιταλικό σπρεντ-Προβληματισμός στις αγορές (video)

Μια μέρα πριν από τη δεύτερη προθεσμία που έχει δώσει η Κομισιόν στην Ιταλία για να αλλάξει το στόχο του ελλείμματος 2,4% για το 2019 και στις ευρωπαϊκές αγορές επικρατεί προβληματισμός.

Στο παρασκήνιο διεξάγονται διαβουλεύσεις για τον  ιταλικό προϋπολογισμό και ο πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι έχει αναλάβει  μεσολαβητικό ρόλο σε μια προσπαθεια συμβιβασμού ανάμεσα στην ιταλική κυβέρνηση και την Κομισιόν. Αξίζει να σημειωθεί πως το 50% του ιταλικού χρέους βρίσκεται στα χέρια τραπεζών , σε επενδυτικά Funds και στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Ενόψει και των αυριανών αποφάσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σχετικά με τον προϋπολογισμό του ιταλικού κράτους, το ιταλικό σπρεντ, ξεπέρασε νωρίς σήμερα το πρωί τις 330 μονάδες βάσης  και στη συνέχεια σημείωσε με μικρή πτώση.

Θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι η Κομισιόν θα εκφραστεί υπέρ της επιβολής κυρώσεων σε βάρος της Ιταλίας, η οποία ξεπέρασε τα όρια προβλεπόμενα για το έλλειμμα.

«Πληρώνουμε το ότι η Ευρώπη έχει υψώσει τείχος αδιαφορίας κατά της Ιταλίας. Δεν πρόκειται για μια μάχη της ιταλικής κυβέρνησης με τις Βρυξέλλες», δήλωσε ο αρχηγός των Πέντε Αστέρων Λουίτζι Ντι Μάιο.

«Θέλουμε να εγκρίνουμε μέτρα όπως είναι η μείωση της συντάξιμης ηλικίας και το εισόδημα του πολίτη. Αν η γραμμή της ΕΕ είναι, “οι Ιταλοί πρέπει να την πληρώσουν”, δεν μπορώ παρά να προχωρήσω. Προχωρούμε συμπαγείς και οι Ιταλοί είναι μαζί μας», πρόσθεσε ο Ντι Μάιο.

Ρεπορτάζ  Μιχαήλ Γελαντάλις

Πηγή  ΑΠΕ-ΜΠΕ

www.ert.grΠηγή ert.gr