Τις προτάσεις του πρωθυπουργού για την αντικατάσταση του ΥΠΕΣ περιμένει ο Μακρόν

Να του παρουσιάσει μια λίστα με τα πρόσωπα που θα μπορούσαν να αντικαταστήσουν τον Ζεράρ Κολόμπ στο υπουργείο Εσωτερικών ζήτησε ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν από τον πρωθυπουργό Εντουάρ Φιλίπ.

Ο 71χρονος Κολόμπ, που έχει δηλώσει ότι επιθυμεί να θέσει υποψηφιότητα για τη δημαρχία της Λιόν στις επόμενες εκλογές, υπέβαλε την παραίτησή του τη Δευτέρα, όμως δεν έγινε δεκτή από τον πρόεδρο.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα Le Figaro, o Κολόμπ επιμένει στην παραίτησή του προκειμένου να αφοσιωθεί στον προεκλογικό αγώνα του για τις δημοτικές εκλογές του 2019. «Εξαιτίας των φημών και των πιέσεων που μπορεί να ασκηθούν, δεν θέλω να παρεμποδιστεί το έργο του υπουργείου Εσωτερικών από το γεγονός ότι αύριο θα είμαι υποψήφιος για κάτι άλλο», εξήγησε.

Το προεδρικό μέγαρο ανακοίνωσε ότι ο Εμανουέλ Μακρόν «περιμένει τις προτάσεις του πρωθυπουργού». Το περιβάλλον του προέδρου άφηνε να εννοηθεί ότι ο Μακρόν «λυπάται» που ο υπουργός του έφτασε σε σημείο να «αναγκάζεται να παραιτηθεί».

Νωρίτερα, μιλώντας στο κοινοβούλιο, ο πρωθυπουργός Φιλίπ είπε ότι «κάθε υπουργός αυτής της κυβέρνησης θα πρέπει να είναι πλήρως αφοσιωμένος στο καθήκον του» και ότι «όταν πρόκειται για την ασφάλεια των Γάλλων δεν θα υπάρξει ποτέ κανένας δισταγμός εκ μέρους της κυβέρνησης.

Ο Κολόμπ απουσίαζε από τη συνεδρίαση και ο Εντουάρ Φιλίπ δέχτηκε επίθεση από πολλούς βουλευτές της αντιπολίτευσης. Ο Ερίκ Σιοτί των Ρεπουμπλικάνων (LR) τον κάλεσε «να σταματήσει αυτήν την υποκρισία» ενώ άλλοι συνάδελφοί του φώναζαν: «Πού είναι ο Κολόμπ;».

«Γνώρισα, όπως και εσείς, μέλη της κυβέρνησης που κάποια εποχή θεωρούσαν ότι ήταν εφικτό ή επιτρεπτό να είναι μέλη της κυβέρνησης και να διεκδικούν μια θέση σε τοπικό επίπεδο, ακόμη και την προεδρία» της Γαλλίας», απάντησε ο Φιλίπ, αναφερόμενος κυρίως στον Νικολά Σαρκοζί ο οποίος ήταν υπουργός Εσωτερικών όταν ξεκίνησε την προεκλογική εκστρατεία του, το 2007. «Ούτε εσείς, ούτε κι εγώ, είπαμε ποτέ σε αυτούς τους υπουργούς Εσωτερικών, όταν ήταν υποψήφιοι, είτε στις δημοτικές, είτε στις προεδρικές εκλογές, ότι δεν αφοσιώνονται πλήρως στο έργο τους», πρόσθεσε.

Η αντιπολίτευση ωστόσο θεωρεί ότι η υπόθεση του Κολόμπ καταδεικνύει το «χάος» στην κυβέρνηση και θέτει σε κίνδυνο το στρατηγικής σημασίας υπουργείο Εσωτερικών. «Πρόκειται για φάρσα» σχολίασε ο δεξιός βουλευτής Ζιλιέν Ομπέρ ενώ ο συνάδελφός του, Ζαν Λεονετί, έκανε λόγο για «επικοινωνιακή επιχείρηση».

«Θα κρατήσει πολύ αυτό το νούμερο;» διερωτήθηκε μέσω του Twitter η ηγέτιδα της ακροδεξιάς Μαρίν Λε Πεν, χαρακτηρίζοντας τις εξελίξεις «τσίρκο’.

«Ο κ. Κολόμπ έχει το δικαίωμα να συνταξιοδοτηθεί, να φύγει από το υπουργείο, να πάει να ασχοληθεί με τα εγγόνια του, με τα φυτά του» είπε από την πλευρά του ο πρώην ευρωβουλευτής των Πρασίνων Ντάνιελ Κον-Μπεντίτ.

Σχετική είδηση: Δεν έκανε δεκτή ο Μακρόν της παραίτησή του υπουργού Εσωτερικών, Ζεράρ Κολόμπ

Πηγές: Γαλλικό Πρακτορείο, Reuters, ΑΠΕ-ΜΠΕ

www.ert.grΠηγή: ert.gr