Η κλιμάκωση όχι μόνο διακινδυνεύει τη σταθερότητα και την ακεραιότητα της Ουκρανίας, αλλά απειλεί την ειρήνη και τη σταθερότητα στην Ευρώπη ανέφερε ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, μιλώντας στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο.

«H Ρωσία προχώρησε σε άνευ προηγουμένου κλιμάκωση εναντίον της Ουκρανίας» σημείωσε ο Σαρλ Μισέλ και προσέθεσε ότι η συσσώρευση των ρωσικών στρατευμάτων δείχνει «επιθετική και απειλητική συμπεριφορά».

Επίσης, επισήμανε ότι η ΕΕ και οι Σύμμαχοι του ΝΑΤΟ συνεργάζονται σε καθημερινή βάση και σε πολλαπλά πεδία, τονίζοντας πόσο ισχυρή είναι η ενότητα που επιδεικνύεται.

Ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβούλιο υπογράμμισε το ρόλο της διπλωματίας και αναφέρθηκε στις (διπλωματικές) πρωτοβουλίες που έχουν λάβει οι Ευρωπαίοι και οι Αμερικανοί, ενώ έκανε λόγο για τον «σημαντικό ρόλο» του Εμαννουέλ Μακρόν και του Όλαφ Σολτς.

«Ποτέ δε σταματήσαμε να δίνουμε προτεραιότητα στους διπλωματικούς διαύλους ακόμη κι όταν αυτές οι προσπάθειες δεν δείχνουν να έχουν άμεσα απτά αποτελέσματα» είπε και κάλεσε την Μόσχα «να κάνει σταθερά και απτά βήματα προς την αποκλιμάκωση για έναν ειλικρινή πολιτικό διάλογο».

Τέλος, ο Σαρλ Μισέλ αναφέρθηκε στις σοβαρές κυρώσεις που θα επιβληθούν στη Ρωσία σε περίπτωση περαιτέρω επιθετικότητας απέναντι στην Ουκρανία.

Ανταπόκριση από τις Βρυξέλλες: Ειρήνη Ζαρκαδούλα

www.ertnews.grΠηγή: ert.gr