Σ. Αυγερινού-Κολώνια: «Αστικός Οκτώβρης» – Βιώσιμες Ανθεκτικές και Ασφαλείς Πόλεις (audio)

Μετά την εθνική τραγωδία στο Μάτι και τα επαναλαμβανόμενα πλέον ακραία καιρικά φαινόμενα αναδεικνύουν περισσότερο από ποτέ τον στόχο για Βιώσιμες Ανθεκτικές και Ασφαλείς Πόλεις που περιλαμβάνεται στους 17 στόχους, που έχει θέσει η παγκόσμια κοινότητα και συγκροτούν την Ατζέντα 2030 σημειώνει η κα. Σοφία Αυγερινού Κολώνια, Καθηγήτρια στη Σχολή Αρχιτεκτόνων Μηχανικών στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο και Πρόεδρος του Συλλόγου Ελλήνων Πολεοδόμων και Χωροτακτών.

Μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα και στην εκπομπή «Αναμενόμενα και Μη» (11-12) με την Κωνσταντίνα Δημητρούλη και με αφορμή την παγκόσμια πρωτοβουλία «Αστικός Οκτώβρης» (Urban October) η Καθηγήτρια του Μετσόβιου Πολυτεχνείου σημείωσε ότι η μαζική προσέλευση του πληθυσμού στις πόλεις, σε συνδυασμό με την εκδήλωση πολλών κρίσιμων προβλημάτων, που αφορούν στο φυσικό και αστικό περιβάλλον, όπως: τραγικές φυσικές καταστροφές, τοπικές διενέξεις για τη διαχείριση των αποβλήτων, το διακύβευμα της στέγης στις συνθήκες της κρίσης και θέματα προστασίας της ζωής και της περιουσίας των κατοίκων των πόλεων, έχουν επιβαρύνει τον αστικό πληθυσμό και ως εκ τούτου ο ΣΕΠΟΧ σχεδιάζει να εργαστεί και να διαδώσει το μήνυμα του Αστικού Οκτώβρη 2018, ενώ επεξεργάζεται ήδη θέσεις και προτάσεις που έχουν ήδη δημοσιοποιηθεί.

Σκοπός είναι σύμφωνα με την κα. Αυγερινού Κολώνια να πραγματοποιηθεί σχετική Εκδήλωση –Δημόσια συζήτηση με θέμα: Οικοδομώντας Βιώσιμες και Ανθεκτικές Πόλεις με αφορμή και τη 31η Οκτωβρίου, την Παγκόσμια Ημέρα των Πόλεων ( World Cities Day). Οι 9 προτάσεις που έχουν ήδη δημοσιοποιηθεί από τον ΣΕΠΟΧ δεν αφορούν άλλωστε μόνο της κυβερνήσεις και τους περιφερειακούς αρμόδιους φορείς αλλά και τον ίδιο τον πολίτη και ως εκ τούτου θα πρέπει να ενημερωθεί σχετικά και εκτενώς.

Πηγή: Πρώτο Πρόγραμμα

Επιμέλεια: Κωνσταντίνα Δημητρούλη

www.ert.grΠηγή ert.gr