Σύνοδος Κορυφής των Νότιων Χωρών της ΕΕ την Τρίτη στη Λευκωσία

Συνέρχεται το απόγευμα της Τρίτης, για πρώτη φορά στη Λευκωσία, η Σύνοδος Κορυφής των επτά Νότιων Χωρών της ΕΕ (MED7). Σε αυτή την 5η κατά σειρά Σύνοδο, θα συμμετάσχουν πρόεδροι ή πρωθυπουργοί από την Πορτογαλία, τη Γαλλία, την Ισπανία, την Ιταλία, τη Μάλτα, την Ελλάδα και την Κύπρο.

Ο Κύπριος πρόεδρος, Νίκος Αναστασιάδης, χαρακτήρισε ιδιαίτερα σημαντική τη Σύνοδο και μεθαύριο το πρωί θα έχει, σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ-ΜΠΕ, συνάντηση με τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος θα λάβει μέρος στην Σύνοδο.

Ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος, Πρόδρομος Προδρόμου, δήλωσε πως «οι εφτά αυτές χώρες έχουνε κοινά ενδιαφέροντα. Μερικά από τα μεγάλα ζητήματα, οι μεγάλες προκλήσεις που αντιμετωπίζει σήμερα η Ευρώπη, εστιάζονται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον στη Μεσόγειο». Σημείωσε πως τέτοια θέματα είναι η μετανάστευση και το προσφυγικό ρεύμα.

Είναι γνωστό, επεσήμανε, ότι τη μεγαλύτερη πίεση την έχουν δεχτεί η Ελλάδα και η Ιταλία, ενώ σήμερα αναλογικά η Κύπρος βρίσκεται στην πρώτη γραμμή. Στην Σύνοδο θα συζητηθούν και άλλα ζητήματα, όπως η απειλή της κλιματικής αλλαγής, που είναι ιδιαίτερα αισθητή στον χώρο της Μεσογείου, αλλά και η ενεργειακή ασφάλεια. Σύμφωνα με τον κ. Προδρόμου «βρίσκεται σε εξέλιξη ένα ευρωπαϊκό σχέδιο, υπό μελέτη βέβαια, όπως είναι ο αγωγός EastMed, στον οποίον συμμετέχουν οι τρεις από τις εφτά χώρες, δηλαδή η Κύπρος, η Ελλάδα και η Ιταλία».

Ο κ. Προδρόμου επεσήμανε πως η Σύνοδος των επτά χωρών «δεν αποτελεί μια ομαδοποίηση μέσα στην ΕΕ, αλλά μια ευκαιρία να συνομιλήσουν οι επτά χώρες, να ανταλλάξουν απόψεις, να συντονίσουν ενέργειες, προκειμένου στο πλαίσιο πάντα των ευρωπαϊκών πολιτικών να αντιμετωπίσουν προβλήματα για να πετύχουν τα καλύτερα αποτελέσματα για τις χώρες και τους λαούς μας».

Στη Σύνοδο θα συζητηθούν και τα μεγάλα ζητήματα που αφορούν γενικότερα την Ευρώπη όπως είναι το Brexit, οι εξελίξεις στην ευρωζώνη και το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο 2021-2027. Στο τέλος της Συνόδου, θα εκδοθεί Κοινή Διακήρυξη.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

www.ert.grΠηγή ert.gr