Σύνοδος Κορυφής

Το ζήτημα της Ανατολικής Μεσογείου συζητήθηκε στην έκτακτη σύνοδο Κορυφής, που έγινε με τηλεδιάσκεψη, όπως ανέφερε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Ο Σαρλ Μισέλ εξέφρασε τη στήριξη της ΕΕ στην Ελλάδα και την Κύπρο αναφορικά με την τουρκική παραβατικότητα και τόνισε ότι «όλες οι επιλογές είναι στο τραπέζι».

Ειδικότερα, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου υπογράμμισε:

«Είχαμε την ευκαιρία να συζητήσουμε την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο. Αυτό το θέμα και οι σχέσεις μας με την Τουρκία τέθηκαν από διαφορετικά κράτη-μέλη. Εκφράσαμε την πλήρη αλληλεγγύη μας στην Ελλάδα και την Κύπρο και επιβεβαιώσαμε εκ νέου τα προηγούμενα συμπεράσματά μας για τις παράνομες δραστηριότητες όσον αφορά στις γεωτρήσεις. Συμφωνήσαμε να επανέλθουμε το Σεπτέμβριο. Όλες οι επιλογές είναι στο τραπέζι».

Στη Σύνοδο η Άνγκελα Μέρκελ εξέφρασε την “έντονη ανησυχία” της για όσα διαδραματίζονται στην Ανατολική Μεσόγειο.

“Θέλουμε αποκλιμάκωση της κατάστασης”, δήλωσε η Μέρκελ και εξέφρασε την αλληλεγγύη της, όσον αφορά στα δικαιώματα της Ελλάδας και της Κύπρου στην περιοχή.

Σύμφωνα με την Καγκελάριο, η Γερμανία ενεργοποιείται προς την κατεύθυνση διαλόγου σε ό,τι αφορά στις διαφωνίες για τη χάραξη των θαλάσσιων συνόρων μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας κι επισήμανε ότι πρέπει να ξαναρχίσει αυτός ο διάλογος που είχε σταματήσει το 2016.

Η Μέρκελ παρέπεμψε στη Σύνοδο Κορυφής των ηγετών της Ε.Ε τον Σεπτέμβριο αναφέροντας ότι αυτή θα εξετάσει συνολικά τις σχέσεις με την Τουρκία.

 

To άρθρο Σύνοδος ΕΕ: Καταδίκη της τουρκικής παραβατικότητας – “Όλες οι επιλογές στο τραπέζι” δημοσιεύτηκε στο NewsIT .Πηγή:newsit.gr