Σχέδιο τεσσάρων χωρών της ΕΕ για ταχείες διαδικασίες στο προσφυγικό/μεταναστευτικό

Ένα νέο σχέδιο για την αντιμετώπιση του προσφυγικού/μεταναστευτικού προωθούν τέσσερις χώρες μέλη της ΕΕ. Αφορά σε ένα σύστημα ταχείας αντιμετώπισης των περιπτώσεων ανθρώπων που διασώζονται στη Μεσόγειο το οποίο προβλέπει τον έλεγχο, τη μετεγκατάσταση, αλλά και την επιστροφή στις χώρες καταγωγής όσων δεν πληρούν τις προϋποθέσεις για την παροχή ασύλου μέσα σε διάστημα τεσσάρων εβδομάδων.

Πρόκειται για την προκαταρκτική συμφωνία που επιτεύχθηκε πρόσφατα σε μινι-σύνοδο για τη μετανάστευση στη Βαλέτα μεταξύ Γερμανίας, Γαλλίας, Μάλτας και Ιταλίας με την προσδοκία όπως ανακοινώθηκε τότε να κινητοποιηθούν στο σύνολό τους οι ευρωπαϊκές χώρες «έτσι ώστε ο καθένας να αναλάβει τις ευθύνες του».

Σημείωσαν ότι δεν πρόκειται για το άνοιγμα εκ νέου μιας διαδρομής μαζικής μετανάστευσης μέσω της Μεσογείου, αλλά για μια προσπάθεια να προστατευτούν όσοι διακινδυνεύουν στη θάλασσα, και ότι πρόκειται συμφωνία προσωρινή, της οποίας ωστόσο το περιεχόμενο δεν είχε γίνει γνωστόpro

Το κείμενο δημοσίευσε σήμερα η ΜΚΟ Statewatch και το AP.

 

Η συμφωνία η οποία είναι σε ισχύ για έξι μήνες προβλέπει τη διασφάλιση των αποβιβάσεων σε ασφαλείς τοποθεσίες, (εάν η διάσωση γίνεται από κρατικό πλοίο η αποβίβαση γίνεται στις χώρες των οποίων τη σημαία φέρουν, αλλιώς τα κράτη μέλη μπορούν να υποδείξουν εναλλακτικά μέρη σε εθελοντική βάση ενημερώνοντας την Κομισιόν), προβλέπει την παροχή άμεσης βοήθειας σε όσους τη χρειάζονται και ζητά την ταχεία διενέργεια των προβλεπόμενων διαδικασιών για μετεγκατάσταση των αιτούντων άσυλο, ενώ τονίζει τη γρήγορη επιστροφή όσων δεν δικαιούνται διεθνή προστασία εντός ΕΕ.

Ζητά από τα σκάφη που εμπλέκονται σε διασώσεις να μην εμποδίζουν τις επιχειρήσεις επίσημων αρχών, διευκρινίζοντας ότι σε αυτές περιλαμβάνονται και οι λιβυκές, ενώ προβλέπει επίσης την ενίσχυση των ελέγχων από αέρος για τον άμεσο εντοπισμό των πλοίων που μεταφέρουν μετανάστες.

Η συμφωνία και οι σχετικές λεπτομέρειες αναμένεται να συζητηθούν στη συνεδρίαση των υπουργών Εσωτερικών της ΕΕ στις 8 Οκτωβρίου στο Λουξεμβούργο.

Πηγή ΕΡΤ

www.ert.grΠηγή: ert.gr