Σφαγή του Διστόμου: Η ιστορική μαρτυρία της Ελένης Νικολάου-Σφουντούρη (video)

Εβδομηνταέξι χρόνια συμπληρώνονται σήμερα από τη Σφαγή του Διστόμου, ενός από τα πιο φριχτά εγκλήματα που διέπραξαν οι ναζί επί ευρωπαϊκού εδάφους. Η επιζώσα Ελένη Νικολάου Σφουντούρη, 88 χρόνων σήμερα, μίλησε αποκλειστικά στην ΕΡΤ και στον Θωμά Σίδερη.

Σάββατο 10 Ιουνίου και οι φιλήσυχοι κάτοικοι του Διστόμου έχουν πάει στα χωράφια τους. Είναι μέρες θερισμού. Καθώς οι ακτίνες του ήλιου πέφτουν πάνω από τον βοιωτικό κάμπο, μέσα στο θάμπος του πρωινού αρχίζουν να διακρίνονται οι μηχανοκίνητες μονάδες των ναζί που είχαν ξεκινήσει από τη Λιβαδειά.

Θα χρειαστούν μόνο 2 ώρες για ένα από τα πιο φριχτά εγκλήματα που διέπραξαν οι ναζί στην Ευρώπη. 218 κάτοικοι θα σφαγιαστούν και θα πέσουν νεκροί από τα πυρά των ναζί. Ανάμεσά τους και 58 παιδιά.

Η επιζώσα Ελένη Νικολάου Σφουντούρη έχασε σε μια μόνο στιγμή, με μια μόνο ρυπή πυροβόλου όπλου όλη την οικογένειά της; τη μητέρα, τον πατέρα, και τις δύο μικρότερες αδελφές της, την Κατίνα και τη Μαρία.

Τα ορφανά παιδιά του Διστόμου θα σηκώσουν όλο το άχθος της Σφαγής. Τα επόμενα χρόνια οι κοπέλες θα παντρεύονται με μαύρα νυφικά και το πανηγύρι τους δεν θα είναι τίποτε άλλο από το αντάμωμα των βουβών σκιών του Διστόμου και την πομπή τους προς το κοιμητήριο.

Πηγή:ΕΡΤ/Ρεπορτάζ: Θωμάς Σιδέρης

www.ert.gr

Πηγή ert.gr