Την ανησυχία τους για το εξοπλιστικό πρόγραμμα που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός στην Θεσσαλονίκη εκφράζουν τα στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης επισημαίνοντας ότι θα πρέπει να ακολουθηθούν  οι  προβλεπόμενες διαδικασίες έγκρισης της Βουλής.

Παράλληλα επισημαίνουν ότι «το έλλειμμα στρατηγικής και σοβαρότητας με το οποίο η Κυβέρνηση Μητσοτάκη αντιμετωπίζει την κρίση στην ανατολική Μεσόγειο, χαρακτηρίζει και τον υποτιθέμενο «σχεδιασμό» για την αμυντική ενίσχυση της χώρας.»

“Πικρή η εμπειρία από εξοπλιστικά προγράμματα και μίζες”

Πηγές,  της αξιωματικής αντιπολίτευσης έλεγαν ότι καθώς η χώρα έχει πικρή εμπειρία από προηγούμενα εξοπλιστικά προγράμματα-γίγας και τις μίζες που δόθηκαν γι αυτά, η εν εξελίξει διαδικασία πρέπει να “έλθει” στη Βουλή. “Να υπάρξει διακομματικός έλεγχος της οικονομικής παραμέτρου και των πληρωμών για να μη ‘σκάσουν’ ανάλογες καταστάσεις στο μέλλον. Διότι στο παρελθόν αγοράζαμε οπλικά συστήματα σαν να πηγαίναμε στο περίπτερο και τα αποτελέσματα τα είδαμε αργότερα”, σημειώνουν.

Αναφερόμενοι στις εξαγγελίες του Κυριακού Μητσοτάκη, οι τομεάρχες άμυνας του ΣΥΡΙΖΑ Θοδωρής Δρίτσας και Γιώργος Τσίπρας τόνισαν ότι “ο Πρωθυπουργός έκανε αναφορά σε μια παλιότερη περίοδο «πολυέξοδων και όχι πάντοτε εύστοχων εξοπλιστικών αγορών, οι εξαγγελίες του από την Θεσσαλονίκη παραπέμπουν ακριβώς στις ίδιες πρακτικές, δηλαδή στην αναγγελία πολυέξοδων εξοπλιστικών προγραμμάτων, χωρίς προηγούμενο σχεδιασμό, τήρηση των προβλεπόμενων διαδικασιών και το σημαντικότερο, χωρίς αυστηρή ιεράρχηση προτεραιοτήτων”.

click4more: Κορονοϊός: Αυτά είναι τα νέα μέτρα που εξετάζονται – Σήμερα οι τελικές αποφάσεις

Σύμφωνα με τα στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης  για την  ενίσχυση της αποτρεπτικής ικανότητας της χώρας, πρέπει να ληφθούν υπ’ όψιν οι δημοσιονομικές δυνατότητες, και κυρίως οι ανάγκες ενός μακροπρόθεσμου σχεδιασμού των Ενόπλων Δυνάμεων.

Πρόσθεταν μάλιστα ότι στις Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας, αυτό που απαιτείται στην παρούσα φάση,  είναι η ενίσχυση της διαθεσιμότητας και αποτελεσματικότητας των υφιστάμενων οπλικών συστημάτων με στοχευμένες παρεμβάσεις και η στήριξη  του ανθρώπινου δυναμικού τους, που επιτελεί επάξια το καθήκον του, σε εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες.

“Υπερβολικά τα 10 δισ. ευρώ”

Το φημολογούμενο συνολικό κόστος των 10 δισ. ευρώ εκτιμάται ως «πολύ υπερβολικό», ενώ, σε κάθε περίπτωση, ο ΣΥΡΙΖΑ θέτει «εκ των ων ουκ άνευ» την προϋπόθεση να μην αφαιρεθούν κονδύλια από τα κοινωνικά προγράμματα και, κυρίως, από την Υγεία και την Παιδεία για τις εξοπλιστικές αγορές.

“Στα 4,5 χρόνια της δικής μας διακυβέρνησης τα εξοπλιστικά προγράμματα ανέρχονταν στα 2 δις, μαζί με τη συντήρηση, χωρίς να υπάρχει η παραμικρή σκιά. Εμείς ξέρουμε τι χρειάζεται η χώρα και, φυσικά, δεν θα το πούμε δημόσια», ανέφερε πριν μερικές μέρες στην Βουλή.

Τα στελέχη της Κουμουνδούρου επεσήμαιναν ακόμα ότι «στην παρούσα φάση, είναι εξαιρετικά  σημαντικό για τις Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας, να γνωρίζουν ότι υπάρχει η επιθυμητή εθνική συμπόρευση πάνω σε συγκεκριμένη στρατηγική διαχείρισης της τουρκικής επιθετικότητας. «

To άρθρο ΣΥΡΙΖΑ: Πικρή η εμπειρία από εξοπλιστικά προγράμματα – “γίγας” και μίζες δημοσιεύτηκε στο NewsIT .Πηγή:newsit.gr