Τα μελομακάρονα και οι κουραμπιέδες είναι τα δύο πιο κλασικά γλυκά των Χριστουγέννων. Σήμερα, μοιραζόμαστε μαζί σου τη συνταγή για μελομακάρονα του ονείρου που θα ετοιμάσεις με τα δικά σου χεράκια και θα απολαύσεις στο πι και φι. 

Συστατικά

  • 4 φλιτζάνια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 2 κουτ. του γλυκού κανέλα σε σκόνη
  • 2 κουτ. του γλυκού baking powder
  • 1 κουτ. του γλυκού σόδα μαγειρικής
  • 2 γαρύφαλλα
  • 1 κουτ. του γλυκού αλεσμένο μοσχοκάρυδο
  • 3/4 φλιτζανιού λευκή ζάχαρη
  • 2 φλιτζάνια βούτυρο ανάλατο
  • 1/2 φλιτζάνι φρέσκο χυμό από πορτοκάλι
  • 3 αυγά
  • 1 κουτ. του γλυκού μέλι
  • (για το σιρόπι): 1 κούπα μέλι
  • 1 κούπα με νερό
  • 1 κούπα λευκή ζάχαρη
  • (για το γαρνίρισμα): Σκόνη κανέλας
  • Αλεσμένο μοσχοκάρυδο
  • Ξηροί καρποί (χτυπημένοι στο μπλέντερ)

Τρόπος Μαγειρέματος

  • Αρχικά, προθερμαίνεις το φούρνο στους 180 βαθμούς C.
  • Σε ένα μεγάλο μπολ, αναμειγνύεις το αλεύρι, το baking powder, την κανέλα, το μοσχοκάρυδο, τη σόδα μαγειρέματος και το αλεσμένο μοσχοκάρυδο.
  • Σε ένα άλλο μπολ, προσθέτεις το βούτυρο και τη ζάχαρη. Αρχίζεις να τα χτυπάς πολύ καλά, μέχρι το μείγμα να πάρει τη μορφή κρέμας.
  • Σε ένα τρίτο μπολ, χτυπάς τους κρόκους από τα τρία αυγά με το χυμό πορτοκαλιού.
  • Αναμειγνύεις τα μείγματα από τα δύο μπολ σε ένα. Αμέσως μετά, προσθέτεις στο μπολ με το ενωμένο μείγμα το μείγμα του τρίτου μπολ. Αρχίζεις να προσθέτεις σιγά-σιγά το αλεύρι και ανακατεύεις πολύ καλά και προσεκτικά. Αμέσως μετά, προσθέτεις την κουταλιά μέλι και αναμειγνύεις.
  • Αφού κάνεις τα παραπάνω, σκεπάζεις το μπολ με μία μεμβράνη και το αφήνεις στην άκρη για περίπου 25 λεπτά.
  • Σε ένα ταψί με αντικολλητικό χαρτί, αρχίζεις να κόβεις τη ζύμη σε μικρούς ρόμβους (στο σχήμα του κλασσικού μελομακάρονου)
  • Ψήνεις στους 180 βαθμούς για 15-20 λεπτά, μέχρι να ροδοκοκκινίσουν.
  • Παράλληλα, σε ένα μικρό κατσαρολάκι, βράζεις σε μέτρια φωτιά το μέλι, το νερό και τη ζάχαρη, μέχρι η ζάχαρη να γίνει εντελώς υγρή και να πάρει τη μορφή των άλλων δύο στοιχείων. Αφήνεις το σιρόπι να κρυώσει.
  • Σε ένα μπλέντερ, χτυπάς για πολύ λίγο την κανέλα, το μοσχοκάρυδο και τους ξηρούς καρπούς.
  • “Βουτάς” τα μελομακάρονα στο σιρόπι και από τις δύο πλευρές για περίπου 10 δευτερόλεπτα το καθένα.
  • Πασπαλίζεις με τους ξηρούς καρπούς και τα υπόλοιπα συστατικά και απολαμβάνεις!



Πηγή:tlife.gr