Είναι ένα από τα πιο χειμωνιάτικα και Χριστουγεννιάτικα λαχανικά. Το πράσο αναδεικνύεται στον απόλυτο πρωταγωνιστή αυτής της αλμυρής κις λορέν!

Συστατικά

  • 3 κουταλιές της σούπας ανάλατο βούτυρο
  • 2 φλιτζάνια κίτρινο τυρί της επιλογής, κομμένο σε χοντρές φέτες
  • 1 μεγάλο πράσο, μόνο τα λευκά και τα πράσινα μέρη του, κομμένα σε ροδέλες
  • 2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
  • 2 κουτ. της σούπας ψιλοκομμένο φρέσκο ​​θυμάρι, με κάποια ολόκληρα φύλλα για το γαρνίρισμα
  • 2 φλιτζάνια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 480 γρ. φύλο σφολιάτας
  • 2 κουταλιές της σούπας γλυκιά
  • 30 γρ. τυρί παρμεζάνα, τριμμένο
  • 1 μεγάλο αβγό, χτυπημένο
  • Χοντρό αλάτι και φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι

Τρόπος Μαγειρέματος

  • Αρχικά, προθερμαίνεις το φούρνο στους 200 βαθμούς C.
  • Σε ένα τηγάνι με λιωμένο βούτυρο, σοτάρεις το πράσο, το σκόρδο, το θυμάρι για περίπου 2 – 4 λεπτά.
  • Παράλληλα, τρίβεις σε ένα μούλτι το κίτρινο τυρί της επιλογής σου.
  • Σε έναν ελαφρά αλευρωμένο πάγκο, αρχίζεις να ανοίγεις τη ζύμη σου. Ξεδιπλώνεις τη ζύμη σφολιάτας και σχηματίζεις ένα ορθογώνιο διάστασης 25×30 cm.
  • Κόβεις τη ζύμη σε δύο ορθογώνια διάστασης 12×30 cm και την μεταφέρεις σε 2 αντικολλητικά φύλλα ψησίματος.
  • Τρυπάς τη ζύμη με ένα πιρούνι, αφήνοντας λίγο κενό τριγύρω.
  • Απλώνεις τη μουστάρδα μέσα στη ζύμη και πασπαλίζεις με το τριμμένο σου τυρί και από πάνω με τα λαχανικά σου.
  • Αλείφεις προσεκτικά τις άκρες της ζύμης με λίγο αβγό και ψήνεις σε προθερμασμένο φούρνο για 18 – 20 λεπτά.
  • Αφήνεις να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου, μοιράζεις σε κομμάτια και απολαμβάνεις!



Πηγή:tlife.gr