Συνεχίζονται οι υψηλοί τόνοι στις Ελληνορωσικές σχέσεις (video)

Συνεχίζονται οι υψηλοί τόνοι των τελευταίων ημερών στις Ελληνορωσικές σχέσεις, παρά τις προσπάθειες που καταβάλει η Ελληνική πλευρά να εκτονωθεί η ένταση. Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς τονίζει πως κριτήριο στην πολιτική της Ελλάδας είναι τα εθνικά μας συμφέροντα.

Στον απόηχο της αντιπαράθεσης των προηγούμενων ημερών, ο Νίκος Κοτζιάς σε συνέντευξή του στην Εφημερίδα των Συντακτών στέλνει το μήνυμα ότι η εξωτερική πολιτική της Ελλάδας δεν εξαρτάται από το την ισχύ των εταίρων της.

«Η Ρωσία πρέπει να αντιληφθεί ότι δεν μπορεί να ασεβεί ως προς τα εθνικά συμφέροντα άλλου κράτους, επειδή νιώθει ισχυρότερη απέναντί του. Μια τέτοια στάση δεν θα την αποδεχτούμε, και το έχουμε αποδείξει, ούτε από τη Δύση, ούτε από την Ανατολή» δήλωσε ο κ. Κοτζιάς.

Η Κυβέρνηση θεωρεί ότι υποχρεώθηκε να προχωρήσει στην απέλαση, λόγω της συμπεριφοράς των Ρώσων διπλωματών.

«Δεν μπορούμε να μην αντιδράσουμε όταν θεωρούμε πως παραβιάζεται η κυριαρχία της χώρας μας γιατί θεωρούμε ότι οι καλοί λογαριασμοί κάνουν τους καλούς φίλους. Και πολύ περισσότερο από τους φίλους μας περιμένουμε να τηρούν τους κανόνες σεβασμού που κι εμείς τηρούμε» τόνισε στο Πρακτορείο FM ο αναπληρωτής ΥΠΕΞ Γιώργος Κατρούγκαλος.

Έντονη κριτική ασκεί η Αντιπολίτευση για τα κίνητρα που οδήγησαν την κυβέρνηση στην απέλαση των Ρώσσων διπλωματών κατηγορώντας την και για ελλιπή ενημέρωση.

«Η αντιπολίτευση περιμένει από την κυβέρνηση να δώσει στοιχεία για ποιο λόγο έγιναν οι απελάσεις κλπ» είπε στην ΕΡΤ ο βουλευτής της ΝΔ, Κώστας Καραγκούνης.

«Η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ επιλέγοντας να παίξει τον ρόλο του σημαιοφόρου του ΝΑΤΟ και των Αμερικάνων στην Ευρύτερη περιοχή εμπλέκει όλο και περισσότερο τον Ελληνικό λαό με την στάση της σε επικίνδυνους πολεμικούς ανταγωνισμούς, στον ανταγωνισμό μεγάλων, ισχυρών ιμπεριαλιστικών δυνάμεων όπως είναι οι ΗΠΑ, η Ρωσσία κλπ. Εκεί εντάσσεται και αυτό το γεωπολιτικό παιχνίδι μαζί με το κυνήγι μαγισσών και πρακτόρων» δήλωσε ο ΓΓ ΚΕ ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας.

Πάντως, η Αξιωματική Αντιπολίτευση δείχνει να χαμηλώνει την ένταση της αντιπαράθεσης για την «Συμφωνία των Πρεσπών», με τον Αντιπρόεδρο Άδωνι Γεωργιάδη να δηλώνει τώρα ότι η Νέα Δημοκρατία δεν θα την καταργήσει, εφόσον καταστεί Διεθνής συμφωνία. Μα έχουμε πει, έχουμε εξηγήσει από την πρώτη μέρα. Εμείς δεν θα ακυρώσουμε αυτήν την συμφωνία. Ούτε σε αυτήν την Βουλή ούτε στην επόμενη. Τελεία. Εάν η συμφωνία ψηφισθεί, πρόσεξε, τότε έχουμε να κάνουμε με μία διεθνή συμφωνία. Η διεθνής συμφωνία δεσμεύει το κράτος. Μην λέμε ψέμματα στον κόσμο. Στον κόσμο πρέπει να λέμε την αλήθεια. Υπάρχει τρόπος μία επόμενη κυβέρνηση να καταργήσει μία διεθνή συμφωνία; Απάντηση: ΟΧΙ.

Τέλος ο κ. Κοτζιάς τόνισε ότι «Όσοι με εγκαλούσαν να μην θέσω θέμα απομάκρυνσης των κατοχικών στρατευμάτων από την Κύπρο και να λύσω το πρόβλημα του ονοματολογικού και κατά συνέπεια να βάλω τέρμα στις βλέψεις τρίτων στην περιοχή, τώρα με εγκαλούν να δείξω ανεκτικότητα σε κατασκοπευτικές δράσεις τρίτων στη χώρα. Όλοι αυτοί που λένε τα πιο πάνω παριστάνουν τους υπερπατριώτες ενώ στην πραγματικότητα είναι προσκυνημένοι».

Ρεπορτάζ: Νίκος Σταυρουλάκης
Πηγή: ΕΡΤ1

www.ert.grΠηγή ert.gr