Θωρακίζεται μέρα με τη μέρα ο γενικός πληθυσμός, καθώς και τα ραντεβού των νεότερων για εμβολιασμό, στις πλατφόρμες, κλείνονται κατά χιλιάδες. Το χτίσιμο της ανοσίας αποτυπώνεται στη μείωση των επιδημιολογικών δεικτών, που συνεχίζεται παρά την άρση των περιορισμών.

Η σταδιακή επάνοδος στην κανονικότητα φαίνεται πως αποδίδει τα αναμενόμενα, αφού η αποκλιμάκωση στους δείκτες της πανδημίας συνεχίζεται με σταθερό ρυθμό.

Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε την Κυριακή 877 νέα κρούσματα κορονοϊού, 569 διασωληνωμένους και 38 θανάτους.

Σύμφωνα με μέλη της Επιτροπής, η αποκλιμάκωση οφείλεται στο προσεκτικό άνοιγμα δραστηριοτήτων που γίνεται παράλληλα με τη συνέχιση της τήρησης των μέτρων ατομικής προστασίας. Οι εμβολιασμοί που προχωρούν με γοργούς ρυθμούς αναμένεται να μειώσουν περαιτέρω τους “σκληρούς” επιδημιολογικούς δείκτες, όπως είναι ο αριθμός των νοσηλειών και των θανάτων.

«Αυτό σημαίνει ότι οι προβλέψεις που συνόδευαν την επιστροφή στην κανονικότητα λειτουργούν (…) Συμπεραίνουμε ότι είμαστε σε μία καλή πορεία και παράλληλα με τους εμβολιασμούς που χτίζουν τείχος ανοσίας, η πορεία αυτή θα συνεχιστεί» δήλωσε στην ΕΡT ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, Θανάσης Εξαδάκτυλος.

Ωστόσο, επισημαίνουν ότι θα χρειαστούν άλλα 3-4 εικοσιτετράωρα ώστε να υπάρχουν ασφαλή συμπεράσματα από τα μέχρι τώρα «ανοίγματα» δραστηριοτήτων και κρούουν καμπανάκι κινδύνου ότι ένα 4ο κύμα είναι πιθανό.

«Θα αφορά κυρίως τα άτομα που δεν έχουν εμβολιαστεί και είναι δεδομένο ότι θα έχουμε αύξηση της μολυσματικότητας την περίοδο που η εξωτερική θερμοκρασία είναι μικρότερη» είπε ο αναπληρωτής καθηγητής Επιδημιολογίας, Δημήτρης Παρασκευής.

Τη Δευτέρα θα ανακοινωθεί πότε ανοίγει η πλατφόρμα για όλα τα εμβόλια στην ηλικιακή ομάδα 35-39 ετών, κάτι που αναμένεται να συμβεί τέλη Μαΐου με αρχές Ιουνίου.

Τα επόμενο βήμα στην κανονικότητα αναμένεται να είναι η επαναλειτουργία των γυμναστηρίων στις 31 Μαΐου. Σύμφωνα με πληροφορίες, στις αρχές Ιουνίου – και αν οι επιδημιολογικοί δείκτες το επιτρέψουν – αναμένεται να επιτραπεί η μουσική στην εστίαση.

Ρεπορτάζ: Σμαράγδα Αγορογιάννη

www.ertnews.grΠηγή ert.gr