Συμφωνία φιλικής συνεργασίας υπέγραψε ο Δήμος Χίου με το Δήμο της πόλης Γιαντάι (στη Βορειοανατολική Κίνα, απέναντι σχεδόν από την κορεατική χερσόνησο).
Ο αντιδήμαρχος Τουρισμού Κώστας Βεργίνας υπέγραψε με το συνάδελφό του Αντιδήμαρχο Γουάνγκ Τζιάν (Wang Jian), κατά τη διάρκεια ειδικής εκδήλωσης που πραγματοποιήθηκε στην κινεζική πόλη και η Χιώτικη αντιπροσωπεία συμμετείχε διαδικτυακά.

Τη συμφωνία φιλικής συνεργασίας χαιρέτισαν τόσο ο Έλληνας πρέσβης στην Κίνα Γεώργιος Ηλιόπουλος όσο και o πολιτικός σύμβουλος της Πρεσβείας της Κίνας, στην Ελλάδα Γουάνγκ Κιάνγκ (Wang Qiang).

Σκοπός της υπογραφείσας συμφωνίας, που έχει διάρκεια 5 χρόνια, είναι η από κοινού συνεργασία και ανταλλαγή επωφελούς τεχνογνωσίας στους τομείς ναυτιλίας, οικονομίας, εμπορίου, επιστήμης & τεχνολογίας, πολιτισμού, τουρισμού, κλπ..

Η συνεργασία θα βασίζεται στην προώθηση φιλίας μεταξύ των δύο λαών καθώς και αλληλοκατανόησής τους.

Συνδετικός κρίκος το κρασί

Η παραθαλάσσια πόλη της Γιαντάϊ, στη Bohai Sea, φημίζεται για τα κρασιά της, το Jinding claret, όπως και η Χίος φημίζεται από την Αρχαιότητα για τον Αριούσιο Οίνο.

Μάλιστα τα τελευταία 15 χρόνια πραγματοποιείται στην πόλη η Διεθνής Έκθεση Οίνου Γιαντάι. Το 2012 έγινε γνωστή σε ολόκληρο τον κόσμο όταν φτιάχτηκε μπουκάλι μήκους 30 ποδιών, φάρδους οκτώ ποδιών και βάρους 3 τόνων ώστε να γευτούν όλοι οι συμμετέχοντες στην έκθεση το κρασί της Γιαντάϊ!

Στις αρχές του χρόνου ο Δήμος της Χίου είχε κινηθεί επίσης, έτσι ώστε να αποτελέσει η Χίος τα επόμενα χρόνια, ιδανικό προορισμό για νεόνυμφους από την Κίνα. Κάτι που σίγουρα μπορεί να υποστηριχτεί από τη Γιαντάϊ των 7 και πλέον εκατομμυρίων κατοίκων.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης συνεργασίας, παρουσιάστηκαν βίντεο από τους δύο Δήμους. Επίσης  έγινε προβολή φωτογραφικής έκθεσης, ανοιχτής στο ευρύ κοινό. Στην έκθεση παρουσιάζεται η Χίος όπως και εικόνες από την Ελλάδα.

www.ertnews.grΠηγή: ert.gr