Συναυλία με το μουσικό σύνολο «Επτάηχον»

Οι θερινές εκδηλώσεις με τίτλο «…με φως καταμεσής του κόσμου…» συνεχίζονται στο προαύλιο της Συλλογής Ελληνικών Ενδυμασιών «Βικτωρία Γ. Καρέλια» του Λυκείου των Ελληνίδων Καλαμάτας (Σταδίου 64 ), την Τετάρτη (24 Ιουλίου ) στις 9.15 μ.μ. με την συναυλία από το μουσικό σύνολο «Επτάηχον» σε ένα πρόγραμμα με αγαπημένες μουσικές από τον παγκόσμιο κινηματογράφο, όπως Cinema Paradiso, La Valse d’ Amelie, The Piano, Schindler’s List, Braveheart, Game of Thrones, Il Postino, La Vita e Bella και πολλά ακόμη.

Το «Επτάηχον» είναι ένα σύνολο μουσικής δωματίου, μια κοινότητα ερμηνευτών που ιδρύθηκε το καλοκαίρι του 2013 και στελεχώνεται από επιλεγμένα μέλη συμφωνικών ορχηστρών και διακεκριμένους σολίστες.

Έχει παρουσιάσει τη δουλειά του στο Τρίτο Πρόγραμμα της ΕΡΤ, στην Αίθουσα Συναυλιών του Φιλολογικού Συλλόγου «Παρνασσός», στο Φιλοπρόοδο Όμιλο Υμηττού και στον Πολιτιστικό Όμιλο Ψυχικού, συχνά δε φιλοξενείται στον πολυχώρο πολιτισμού BABEL και αλλού.

Στους στόχους του συνόλου είναι η ερμηνεία ευρύτατου φάσματος και ειδών μουσικής και η ανάδειξη της ενότητας ανάμεσα στις συνθέσεις της λεγόμενης ακαδημαϊκής μουσικής και τα σημερινά -ή όχι και τόσο σημερινά- τραγούδια και μουσικές μεγάλης δημοτικότητας. Ο στόχος αυτός επιτυγχάνεται με την κατάλληλη, κατά περίπτωση, ενορχήστρωση, την οποία επιμελείται ο εμπνευστής του εγχειρήματος Βαγγέλης Ζωγράφος, με κυρίαρχο σκεπτικό το ότι «η μουσική έμπνευση δεν εξαρτάται -και δεν θα μπορούσε να εξαρτάται- αποκλειστικά από την θεωρητική κατάρτιση ή την καλλιτεχνική καταγωγή του συνθέτη».

Έτσι, το «Επτάηχον» παρουσιάζει έργα που έχουν ακουστεί από μεγάλες ορχήστρες, στοχεύοντας στην υπογράμμιση της καλλιτεχνικής ουσίας της κάθε σύνθεσης με λίγα μέσα (όργανα), καθώς και κύκλους από τραγούδια ή μουσικές που έχουν δει το φως με τρόπο λιγότερο περίπλοκο και τα οποία ενδύονται τον ηχοχρωματικό πλούτο του συγκεκριμένου οργανικού συνόλου, που τους προσδίδει μια ιδιαίτερη εκδοχή ευαισθησίας και ακουστικής προσέγγισης.

Στα προγράμματα – παραγωγές του συνόλου περιλαμβάνονται ενδεικτικά τα «Μάγος έρωτας», μια συλλογή από μουσικές και τραγούδια με κοινό τόπο τον έρωτα σε όλες του τις μορφές, «Τα τραγούδια της μουβιόλας», με αγαπημένες κινηματογραφικές μουσικές, «Θαρρώ ν’ ακούω ακόμα», με τραγούδια των Γούναρη, Γιαννίδη, Σογιούλ και Αττίκ, «Με τα φτερά του Αρχαγγέλου» με τη μουσική του Μίκη Θεοδωράκη στα μονοπάτια της ποίησης, κ.ά.

Το «Επτάηχον» απαρτίζουν οι:

Γεωργία Τσολάκη, βιολί
Γιάννης Αθανασόπουλος, βιόλα
Χριστίνα Κολοβού, βιολοντσέλο
Βαγγέλης Ζωγράφος, κοντραμπάσο και ενορχηστρώσεις
Χρήστος Γκίνος, κλαρινέτο
Δημήτρης Γκόγκας, φλικόρνο
Διονύσης Μαλλούχος, πιάνο

www.ert.grΠηγή: ert.gr