Συναντήσεις του υπ. Επικρατείας της Σ. Αραβίας στην Ελλάδα – Συνέντευξη στην ΕΡΤ

Η ενίσχυση των διμερών σχέσεων βρέθηκαν στο επίκεντρο των συναντήσεων που είχε στην Αθήνα ο υπουργός Επικρατείας για εξωτερικές υποθέσεις της Σαουδικής Αραβίας, Αντέλ Αλ Τζουμπέιρ, με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο, τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια.

Πρόσκληση να επισκεφθεί τη Σαουδική Αραβία μετέφερε στον πρωθυπουργό ο Υπουργός Επικρατείας για Εξωτερικές Υποθέσεις της Σαουδικής Αραβίας, Adel al-Jubeir. Σύμφωνα με κυβερνητική ενημέρωση, κατά τη συνάντηση, ο Σαουδάραβας Υπουργός Επικρατείας μετέφερε την πρόσκληση του Βασιλιά Salman bin Abdulaziz Al Saud προς τον Πρωθυπουργό να επισκεφθεί τη Σαουδική Αραβία τους πρώτους μήνες του επόμενου έτους, η οποία έγινε αποδεκτή.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας υποδεχόμενος τον επίσημο προσκεκλημένο του αναφέρθηκε στον σημαίνοντα ρόλο της Σαουδικής Αραβίας και της σταθερότητας στον Αραβικό κόσμο, λόγος για τον οποίο και η Ελλάδα δίνει ιδιαίτερο βάρος στις σχέσεις της με την χώρα αυτή της Ασίας.

Η Ελλάδα αναγνωρίζει τον ξεχωριστό ρόλο αυτό της χώρας είπε ο κ. Παυλόπουλος και απηύθυνε ανοιχτή πρόσκληση προς τον διάδοχο του θρόνου να επισκεφθεί τη χώρα μας «τον περιμένουμε με χαρά και τιμή», είπε χαρακτηριστικά. Επανέλαβε επίσης ότι μέσω των διμερών σχέσεων διευρύνονται οι μακροχρόνιες σχέσεις ανάμεσα στις δυο χώρες.

Από την πλευρά του ο Σαουδάραβας επίσημος αναφέρθηκε και αυτός στις μακροχρόνιες σχέσεις των δυο λαών αναγνωρίζονται τον ξεχωριστό ρόλο της Ελλάδας στην περιοχή, αλλά και εντός της ΕΕ. Οι σχέσεις αυτές είναι θερμές, εξαιρετικές όπως πιστοποιεί και το κλίμα στις προηγούμενες συναντήσεις που έγιναν νωρίτερα το πρωί με τον πρωθυπουργό και τον υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Δένδια.

Στο επίκεντρο θέματα διμερούς, περιφερειακού και διεθνούς ενδιαφέροντος σχετικά με τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, την Μέση Ανατολή και την περιοχή του Κόλπου.

Σύμφωνα με πληροφορίες η επίσκεψη έχει να κάνει και με προθέσεις της Σαουδαραβικής πλευράς για πολύπλευρη στήριξη της Σαουδικής Αραβίας στα ενεργειακά προγράμματα Ελλάδας και Κύπρου.

«Είμαστε γείτονες, έχουμε εξαιρετικές πολιτικές σχέσεις, αλλά πιστεύω ότι το μέγεθος των επενδυτικών και εμπορικών σχέσεων δεν ανταποκρίνεται στην εγγύτητα των σχέσεων των δύο χωρών και θεωρώ σημαντικό να αυξήσουμε τις διμερείς επαφές και να εξετάσουμε τις ευκαιρίες για συνεργασία που υπάρχουν», επισήμανε ο Σαουδάραβας αξιωματούχος.

«Θέλουμε και οι δύο να βρεθεί λύση στο Συριακό, θέλουμε να υπάρξει λύση στη διαμάχη Ισραήλ- Παλαιστίνης, στο Λίβανο, να περιορίσουμε τη Χεζμπολάχ, τη ριζοσπαστικοποίηση, τον ISIS, είμαστε αντίθετοι στην προσπάθεια εμπλοκής του Ιράν στις υποθέσεις των άλλων χωρών της περιοχής. Σε όλα αυτά τα θέματα οι απόψεις των δύο χώρων ευθυγραμμίζονται. Θέλουμε να ενισχύσουμε το εμπόριο και τις επενδύσεις, τη στρατιωτική μας συνεργασία», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Εξάλλου, πρόσκληση να επισκεφθεί τη Σαουδική Αραβία μετέφερε στον πρωθυπουργό ο Υπουργός Επικρατείας για Εξωτερικές Υποθέσεις της Σαουδικής Αραβίας, Adel al-Jubeir, ο οποίος επισκέπτεται την Ελλάδα.

Σύμφωνα με κυβερνητική ενημέρωση, κατά τη συνάντηση, ο Σαουδάραβας Υπουργός Επικρατείας μετέφερε την πρόσκληση του Βασιλιά Salman bin Abdulaziz Al Saud προς τον Πρωθυπουργό να επισκεφθεί τη Σαουδική Αραβία τους πρώτους μήνες του επόμενου έτους, η οποία έγινε αποδεκτή.

Πηγή: ΕΡΤ/ Ρεπορτάζ: Νίκος Σταυρουλάκης

www.ert.grΠηγή ert.gr