Ιδιαίτερα κρίσιμος για την εξέλιξη της πανδημίας κρίνεται ο φετινός Δεκαπενταύγουστος την ώρα που τα κρούσματα και οι εισαγωγές είναι ήδη σε υψηλά επίπεδα. Ο ταχύτατος ρυθμός μετάδοσης της μετάλλαξης ΔΕΛΤΑ, η συρροή των πιστών για το προσκύνημα και ο συνωστισμός στους τουριστικούς προορισμούς, έχουν θέσει σε συναγερμό επιστήμονες και κυβέρνηση που υπενθυμίζουν σταθερά ότι τα εμβόλια αποτελούν το μεγαλύτερο “όπλο” κατά της πανδημίας.

«Καμπανάκι» στους εκδρομείς του Δεκαπενταύγουστου χτυπούν οι επιστήμονες και ζητούν όσοι επιστρέφουν από τις διακοπές να τηρούν πιστά τα μέτρα, αλλά και να μειώσουν τις επαφές τους μετά το ταξίδι τους.

Η Ματίνα Παγώνη πρόεδρος των νοσοκομειακών γιατρών (ΕΙΝΑΠ) αναφέρει: «έχουμε να κάνουμε με μια πολύ δύσκολη νόσο και μια επικίνδυνη μετάλλαξη που δεν υπολογίζει ηλικίες γιαυτό εμβολιασμοί από Δευτέρα αυτοί που γυρίζουν».

Με την μετάλλαξη Δέλτα να σαρώνει και το ρυθμό των εμβολιασμών χαμηλό, η πανδημία απειλεί με τέταρτο κύμα το φθινόπωρο.

Ο Θανάσης Εξαδάκτυλος πρόεδρος του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου, επισημαίνει πως: «το αποτύπωμα των διακοπών θα φανεί το πρώτο 15νθημερο του Σεπτεμβρίου, είναι καλό όλοι να είναι προσεκτικοί και όσοι δεν έχουν εμβολιαστεί να σπεύσουν να εμβολιαστούν».

Στην Τήνο για την προστασία των πιστών δεν έγινε λιτανεία της εικόνας. Σε πολλές περιοχές ωστόσο σε εκκλησίες και τοπικές συγκεντρώσεις υπήρξε μεγάλος συνωστισμός.

Τα τελευταία στοιχεία δείχνουν μια σημαντική αύξηση του επιδημιολογικού φορτίου στη χώρα. Σήμερα τα κρούσματα έφθασαν τα 1888 με τους διασωληνωμένους στα νοσοκομεία να είναι 241 και να σημειώνονται 17 νέοι θάνατοι.

Όπως δήλωσε ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου, Γιώργος Χατζημάρκος, «όλα τα νησιά τα παρακολουθούμε, νησί – νησί και έχουμε ξεκινήσει εμβολιασμούς με κινητές μονάδες και μια μεγάλη καμπάνια ενημέρωσης».

Από τη Δευτέρα ξεκινούν τα μέτρα για τους εργαζομένους που επιστρέφουν στη δουλειά τους. Οι ανεμβολίαστοι έχουν υποχρέωση να κάνουν test ανά εβδομάδα. Σε τουρισμό και εστίαση, υποχρεούνται σε 2 test (εργαστηριακό+self), ενώ οι ανεμβολίαστοι εργαζόμενοι σε μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων, από 16 Αυγούστου βγαίνουν σε άδεια άνευ αποδοχών. Δείτε εδώ τις εξαιρέσεις, τις απαλλαγές και τις προθεσμίες στον υποχρεωτικό εμβολιασμό.

Το τέταρτο κύμα της πανδημίας, θα μετατραπεί, από κύμα νέων, σε κύμα ανεμβολίαστων, ηλικιωμένων και πολιτών με υποκείμενα νοσήματα προειδοποιούν οι επιστήμονες.

Η μετάλλαξη «Δ»

Η μετάλλαξη Δέλτα του κορονοϊού δυσκολεύει ακόμα περισσότερο τη μάχη κατά της πανδημίας, με τις περισσότερες χώρες του κόσμου να βρίσκονται αντιμέτωπες με νέες εξάρσεις, που οδηγούν σε φόβο για νέο πανδημικό κύμα. Τέσσερις επιστήμονες συνοψίζουν τα σημαντικότερα βασικά στοιχεία για το νέο στέλεχος και πάμε στην Ειρήνη Βασάλου για να δούμε τι επισημαίνουν σε σχέση με τα συμπτώματα που προκαλεί η συγκεκριμένη παραλλαγή του ιού.

Τα βασικά συμπτώματα – Πως μπορούμε να προφυλαχτούμε

Όπως επισημαίνουν οι γιατροί της Ιατρικής Σχολής του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, τα κυριότερα συμπτώματα των ασθενών με το στέλεχος «δέλτα» περιλαμβάνουν:
-Πονοκέφαλο
-Πονόλαιμο
-Ρινική καταρροή
-Πυρετό

Και γι΄αυτό που ανησυχούν ιδιαίτερα οι ερευνητές είναι ότι τα άτομα μπορεί να μπερδέψουν τα συμπτώματα αυτά με ένα κοινό κρυολόγημα και να αποφύγουν την καραντίνα, με αποτέλεσμα να εξαπλωθεί ταχύτερα το στελέχος «δέλτα».
Άλλωστε η μετάλλαξη Δέλτα, πιστεύεται ότι είναι κατά 55% έως 90% πιο μεταδοτική από τις προηγούμενες παραλλαγές του SARS-CoV-2 και φαίνεται να επηρεάζει συχνότερα άτομα ηλικίας κάτω των 50 ετών. Αυτή τη στιγμή είναι πλέον το κυρίαρχο στέλεχος στις ΗΠΑ και έχει φτάσει σε περισσότερες από 130 χώρες.

Πώς να προστατευτούμε

Ο εμβολιασμός θεωρείται το καλύτερο μέτρο πρόληψης, γιατί σύμφωνα με τις μελέτες, ο εμβολιασμός παρέχει προστασία κατά 96% από την ανάγκη νοσηλείας εάν ένα εμβολιασμένο άτομο μολυνθεί από το νέο στέλεχος.

Συγκεκριμένα, οι δύο δόσεις του εμβολίου Pfizer παρέχουν προστασία κατά 79% και της AstraZeneca κατά 92% για την αποφυγή νοσηλείας λόγω μόλυνσης από το στέλεχος «δέλτα».

Ρεπορτάζ: Μαρία Μαγκλάρα, Ειρήνη Βασάλου

Πηγή: EΡΤ

www.ertnews.grΠηγή ert.gr