Συνέντευξη Τσίπρα: Το Μακεδονικό κυριάρχησε – Ορίζοντας 4ετίας στον κυβ. σχεδιασμό (video)

«Θέλουμε να γίνουμε η πρώτη κυβέρνηση που θα εξαντλήσει την τετραετία», δήλωσε ο πρωθυπουργός στην τρίωρη συνέντευξη Τύπου που έδωσε στο πλαίσιο της Διεθνούς Έκθεσης, στην οποία κυριάρχησαν οι χειρισμοί στο Μακεδονικό. Ο κ. Τσίπρας χαρακτήρισε «εθνικά ωφέλιμη και ιστορική παρακαταθήκη για τη Θεσσαλονίκη» τη Συμφωνία των Πρεσπών και απέκλεισε το ενδεχόμενο να οδηγήσει σε πρόωρες κάλπες, καθώς, όπως είπε, «ο Πάνος Καμμένος δεν θα θελήσει να διακινδυνεύσει την πορεία της χώρας.»

Έξι διαφορετικά ερωτήματα δέχτηκε για το Μακεδονικό ο πρωθυπουργός στην καθιερωμένη συνέντευξη τύπου της ΔΕΘ, με τον Αλέξη Τσίπρα, αναφερόμενο  στα τελευταία συλλαλητήρια να επισημαίνει: «Κατηγορήθηκα μπήκα πολιτική ως διαδηλωτής, τελευταίος που θα έφερνα αντίρρηση.» Προσέθεσε ότι είχε «μια ποιοτική διαφορά» σε σχέση με τα συλλαλητήρια του περασμένου Φλεβάρη, πέρα από την έλλειψη μαζικότητας. «Το είδαμε να παίρνει χρώμα και μορφή από ακραία στοιχεία». Απευθυνόμενος στους πολίτες σημείωσε ότι στα εθνικά θέματα κανείς δεν πρέπει να παίζει με τις ευαισθησίες τους.

Ο πρωθυπουργός ευχήθηκε να κερδίσει το δημοψήφισμα ο Ζόραν Ζάεφ, τον οποίο μάλιστα αποκάλεσε φίλο του, δεν παρέλειψε πάντως να σχολιάσει κριτικά μέρος της ρητορικής των Βόρειων γειτόνων μας, αποδίδοντάς την σε προεκλογικό άγχος.

«Παρακολουθούμε τη ρητορική των γειτόνων μας, ορισμένες φορές περνά τα πλαίσια, παρακολουθούμε και θα πρέπει παρότι είναι πριν το δημοψήφισμα τους, να μην υπερβαίνουν τα πλαίσια αλλά να βρίσκονται στα πλαίσια όλων όσων έχουμε συμφωνήσει.

«Αν ο κ. Μητσοτάκης πιστεύει ότι η συμφωνία είναι εθνικά επιζήμια, είπε, τότε αντί να κάνει τον «τζάμπα μάγκα» και να λέει άλλα στο εσωτερικό και άλλα στο εξωτερικό, ας βγει να πει ότι αν την ψηφίσει η παρούσα κυβέρνηση, εκείνος θα ακυρώσει τη Συμφωνία εάν γίνει κυβέρνηση. «Γιατί δεν το λέει αυτό;». Τον κατηγόρησε για πολιτική εκ του ασφαλούς και στάση που προσβάλλει τις ευαισθησίες των πολιτών. «Εγώ είμαι αποφασισμένος να πράξω αυτό που θεωρώ ότι είναι εθνικό συμφέρον», τόνισε ο πρωθυπουργός.

«Κάποια στιγμή τον Φλεβάρη θα αποφασίσουμε τι θα κάνουμε με κυβερνητικό εταίρο»

Ερωτηθείς εάν η Συμφωνία των Πρεσπών μπορεί να οδηγήσει σε εκλογές, ο Αλ. Τσίπρας είπε ότι εκτιμά τη θέση και τη στάση του Πάνου Καμμένου αν και διαφωνεί απόλυτα μαζί του και του το έχει πει. Προσέθεσε ότι είναι σίγουρος πως κι ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ καταλαβαίνει τη σημαντική προοπτική που δίνει για τη χώρα η Συμφωνία και πως όμως είναι δεσμευμένος σε μια στάση αρχής. «Επειδή όμως τον γνωρίζω πάρα πολύ καλά και έχουμε ειλικρινή συνεργασία, μπορώ να σας διαβεβαιώσω ότι ο Πάνος Καμμένος δεν θα θέσει σε διακινδύνευση την πορεία ανάκαμψης της οικονομίας και την πολιτική σταθερότητα στον τόπο», σημείωσε ο πρωθυπουργός.

«Η βασική στρατηγική μου επιλογή είναι να πάμε σε εκλογές στο τέλος της κυβερνητικής θητείας», είπε ο Αλ. Τσίπρας, εξηγώντας ότι «η πολιτική σταθερότητα είναι προϋπόθεση για να πάει καλύτερα η οικονομία» και πως θέλει να είναι «η πρώτη κυβέρνηση που ολοκληρώνει την 4ετία.»

«Συμμαχίες απέναντι στην ακροδεξιά»

«Θεωρώ λάθος αν η καγκελάριος Μέρκελ κάνει την επιλογή να υποχωρήσει από θέσεις αρχών που κράτησε το προηγούμενο διάστημα. Θεωρώ ότι θα είναι πολύ επιζήμιο για το μέλλον της Ευρώπης αν αυτό συμβεί»», είπε. «Θέλω να επισημάνω ότι τούτη την ώρα, παρά το γεγονός ότι είμαστε σε αντίπαλα ιδεολογικά στρατόπεδα, διαβλέπω την ανάγκη να υπάρξει μια ευρύτερη συμμαχία δυνάμεων στην Ευρώπη για να ανασχεθεί το ρεύμα ανόδου της ακροδεξιάς», πρόσθεσε.

Επίσκεψη στη Μόσχα

«Έχω πρόσκληση να επισκεφθώ τη Μόσχα μέσα στο 2018 και να συναντηθώ με τον Πρόεδρο Πούτιν», ανακοίνωσε ο Αλ. Τσίπρας. Επισήμανε ότι «το προηγούμενο διάστημα οι σχέσεις μας πέρασαν μια μικρή περιπέτεια, δώσαμε τα μηνύματα που έπρεπε να δώσουμε», προσθέτοντας ότι «τώρα δουλεύουμε για να ενισχυθεί η συνεργασία σε μια σειρά από τομείς.»

Διάλογος με ευρύτερες δυνάμεις

Ερωτηθείς για το θέμα των συνεργασιών, o πρωθυπουργός ανέφερε:. «Αυτό που δεν μπορούμε και δεν θα κάνουμε είναι να αλλοιώσουμε τον στρατηγικό μας προσανατολισμό», σημείωσε. Τόνισε ότι «η επόμενη μέρα της χώρας μπορεί να έχει στοιχεία διαλόγου, συνεννόησης με ευρύτερες δυνάμεις». «Όχι με τις δυνάμεις που έχουν σχέδιο να μας γυρίσουν πίσω», διευκρίνισε, εξηγώντας: «Όχι δηλαδή με τη σημερινή ΝΔ του κ. Μητσοτάκη που είναι ακραία νεοφιλελεύθερη και ακραία δεξιά». Προσέθεσε ότι η σημερινή ΝΔ του κ. Μητσοτάκη και του κ. Γεωργιάδη δεν έχει καμία σχέση με την ιστορία του κόμματος. «Αλλά», συνέχισε, «είμαστε ανοικτοί σε διάλογο και σε συμπόρευση με ευρύτερες δυνάμεις γιατί έχουμε την πεποίθηση ότι μπορεί έτσι η χώρα να προχωρήσει μπροστά».

Για την εθνική τραγωδία στο Μάτι

Ερωτηθείς εάν το βράδυ της τραγωδίας στο Μάτι, στη σύσκεψη, είχε εικόνα ότι υπάρχουν νεκροί, ο Αλ. Τσίπρας είπε ότι «θα έπρεπε να ήμασταν πάρα πολύ ανόητοι το μέλημα μας να ήταν να κρύψουμε τους νεκρούς. Πώς να τους κρύψεις τους νεκρούς; Αν είναι ποτέ δυνατόν».

«Συνιστώ στην αξιωματική αντιπολίτευση να πάψει να παίζει το παιχνίδι της τυμβωρυχίας και της δημιουργίας πολιτικής υπεραξίας πάνω σε μια εθνική τραγωδία», τόνισε ο Αλ. Τσίπρας για τη στάση της ΝΔ σχετικά με την τραγωδία στο Μάτι.

ΠΗΓΗ:ΕΡΤ1/Ρεπορτάζ:Κώστας Σκουλάς, Γιώργος Παντελάκης

Σχετική είδηση:Α.Τσίπρας: Πορευόμαστε με αποφασιστικότητα και ξεκάθαρο ορίζοντα (video)

www.ert.grΠηγή ert.gr