Συνάντηση Τσίπρα-Ερντογάν το μεσημέρι στις Βρυξέλλες (video)

Στις 3.30 μετά το μεσημέρι, ώρα Ελλάδας, θα πραγματοποιηθεί η κρίσιμη συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στις Βρυξέλλες, στο πλαίσιο της Συνόδου του ΝΑΤΟ, η δεύτερη και τελευταία μέρα της οποίας έχει ήδη αρχίσει.

Στην κορυφή της ελληνικής ατζέντας βρίσκεται η πολύμηνη κράτηση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών στις φυλακές της Αδριανούπολης. Μάλιστα, ο πρωθυπουργός έστειλε ήδη το μήνυμά του στον Τούρκο πρόεδρο.

Ο κ. Τσίπρας χαρακτήρισε πληγή για όλο το ΝΑΤΟ το πρωτοφανές γεγονός ότι δύο στρατιώτες ΝΑΤΟικής χώρας βρίσκονται υπό κράτηση από άλλη ΝΑΤΟική χώρα, για περισσότερους από τέσσερις μήνες, επειδή πέρασαν εκ παραδρομής, κατά λίγα μέτρα στο έδαφός της και μάλιστα χωρίς να τους έχουν απαγγελθεί κατηγορίες, επισήμανε από το βήμα της Συνόδου.

Κάλεσε μάλιστα την Άγκυρα να επουλώσει την πληγή με την άμεση επιστροφή των δύο στρατιωτών.

Ο Αλέξης Τσίπρας έθεσε και το θέμα της τουρκικής προκλητικότητας,

Σε παρέμβασή του στο δείπνο εργασίας, με το οποίο ολοκληρώθηκε η πρώτη μέρα της Συνόδου, ο κ Τσίπρας υπογράμμισε την ανάγκη να υπάρχει αμοιβαίος σεβασμός μεταξύ των χωρών-μελών του ΝΑΤΟ, να ληφθούν γενναίες αποφάσεις για την επίλυση περιφερειακών και διεθνών διαφορών και να προχωρήσει ο διάλογος με τη Ρωσία επισήμανε.

Το ΝΑΤΟ απηύθυνε επίσημη πρόσκληση στην ΠΓΔΜ για έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων, προειδοποιώντας πάντως πως η ένταξη των Σκοπίων στον Οργανισμό Βορειοατλαντικού Συμφώνου δεν θα ολοκληρωθεί μέχρι να λυθεί οριστικά το ζήτημα της ονομασίας.

Η Συμμαχία υπογράμμισε επίσης την ανησυχία της για τις απειλές που θέτουν Ρωσία, Ιράν και Βόρεια Κορέα.

Σε μια σαφή αναφορά προς τις επικρίσεις Τραμπ, ότι οι εταίροι του στη Συμμαχία, δαπανούν πολύ λίγα για την άμυνα, στο τελικό ανακοινωθέν υπάρχει δέσμευση για τη βελτίωση της ισορροπίας στον καταμερισμό των δαπανών και των ευθυνών.

Πηγή: ΕΡΤ1, Πρώτο Πρόγραμμα

www.ert.grΠηγή ert.gr