Συνάντηση Σταϊκούρα-Τζεντιλόνι-Τον Ιούνιο οι αποφάσεις για διακράτηση ελληνικών ομολόγων (video)

Στο Eurogroup του Ιουνίου αναμένονται οι αποφάσεις για την αλλαγή της χρήσης των κερδών από την διακράτηση ελληνικών ομολόγων που ζητά η Αθήνα, όπως δήλωσε ο Ευρωπαίος επίτροπος Οικονομικών, Πάολο Τζεντιλόνι, μετά τη συνάντησή του με τον Έλληνα υπουργό Οικονομικών, Χρήστο Σταϊκούρα. Ο κ. Τζεντιλόνι εμφανίστηκε θετικός ως προς το άνοιγμα της συζήτησης για μείωση των στόχων των πρωτογενών πλεονασμάτων, σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση.

«Πιστεύω ότι είναι ορθό να ανοίξει η συζήτηση σε αυτά τα θέματα. Υπάρχουν αποτελέσματα που μας δείχνουν ότι υπάρχει περιθώριο να ξανασυζητήσουμε τους στόχους. Πρόκειται, ωστόσο, για μια σταδιακή διαδικασία και είναι σχετικό το επόμενο βήμα. Μια καλή έκθεση για την 5η αξιολόγηση θα μπορούσε να ανοίξει τον δρόμο για να ξεκινήσει η συζήτηση σχετικά με την πιθανότητα να αλλάξουν οι στόχοι για τα πλεονάσματα» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Τζεντιλόνι.

Ο κοινοτικός επίτροπος πρόσθεσε ότι «ο Χρήστος Σταϊκούρας μας έχει δείξει ότι τηρεί τις δεσμεύσεις του», στέλνοντας έτσι ένα θετικό σήμα αναφορικά με τη λήψη των σχετικών αποφάσεων.

Όσον αφορά στο θέμα της αλλαγής χρήσης των κερδών από τα ελληνικά ομόλογα δήλωσε: «Έχει αναληφθεί δέσμευση στο Eurogroup του Δεκεμβρίου 2019 να συζητηθεί τον Ιούνιο στο Eurogroup το θέμα της αλλαγής χρήσης των εσόδων για επενδύσεις. Η ελληνική κυβέρνηση έχει διευκρινίσει ότι οι αποφάσεις της θα είναι δημοσιονομικά ουδέτερες. Μια απόφαση θα μπορούσε να ληφθεί τον Ιούνιο. Πρόκειται για μια διαδικασία, το πρώτο βήμα της 5ης αξιολόγησης είναι πολύ σημαντικό. Το μήνυμά μου είναι πάντα το εξής: Ναι, μπορούμε να πετύχουμε αυτά τα αποτελέσματα υπό την προϋπόθεση ότι τα στοιχεία για την πορεία της ελληνικής οικονομίας κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση, διατηρείται το μεταρρυθμιστικό momentum και τηρούνται οι δεσμεύσεις».

Από την πλευρά του ο υπουργός Οικονομικών σε δηλώσεις του ανέφερε ότι έθεσε όλο το πλέγμα των ελληνικών διεκδικήσεων, λέγοντας χαρακτηριστικά, «συνεχίζουμε να υλοποιούμε τις δεσμεύσεις της χώρας, διεκδικούμε όμως περισσότερο δημοσιονομικό χώρο και θα δουλέψουμε δημιουργικά με τους εταίρους για να πετύχουμε τα μέγιστα αποτελέσματα».

Πηγή: ΕΡΤ1, Πρώτο Πρόγραμμα
Ρεπορτάζ: Ραλλού Αλεξοπούλου, Κώστας Τσάβαλος

www.ert.grΠηγή: ert.gr