Συνάντηση Μητσοτάκη με βασιλιά Σαλμάν: Διεύρυνση συνεργασίας σε επενδύσεις και άμυνα (video)

Εφαλτήριο για τη διεύρυνση της συνεργασίας Ελλάδας και Σαουδικής Αραβίας στο εμπόριο, τις επενδύσεις, τον τουρισμό και την άμυνα, θεωρεί η Αθήνα την επίσκεψη του πρωθυπουργού στο Ριάντ, ενώ, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, η αραβική χώρα στηρίζει απόλυτα τις ελληνικές θέσεις σε ό,τι αφορά την παράνομη τουρκική δραστηριότητα. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος είχε συνάντηση και γεύμα εργασίας με τον βασιλιά Σαλμάν, εξέφρασε την εκτίμηση πως η Σαουδική Αραβία θα αποτελέσει στρατηγικό εταίρο στον τομέα των επενδύσεων.

#td_uid_1_5e38ab6cb2700 .td-doubleSlider-2 .td-item1 {
background: url( 0 0 no-repeat;
}
#td_uid_1_5e38ab6cb2700 .td-doubleSlider-2 .td-item2 {
background: url( 0 0 no-repeat;
}
#td_uid_1_5e38ab6cb2700 .td-doubleSlider-2 .td-item3 {
background: url( 0 0 no-repeat;
}
#td_uid_1_5e38ab6cb2700 .td-doubleSlider-2 .td-item4 {
background: url( 0 0 no-repeat;
}
#td_uid_1_5e38ab6cb2700 .td-doubleSlider-2 .td-item5 {
background: url( 0 0 no-repeat;
}
#td_uid_1_5e38ab6cb2700 .td-doubleSlider-2 .td-item6 {
background: url( 0 0 no-repeat;
}
#td_uid_1_5e38ab6cb2700 .td-doubleSlider-2 .td-item7 {
background: url( 0 0 no-repeat;
}

Πιο αναλυτικά, με κάθε επισημότητα υποδέχθηκε ο Βασιλιάς Salman bin Abdulaziz Al Saud τον Κυριάκο Μητσοτάκη στο παλάτι, στην πρώτη επίσκεψη Έλληνα πρωθυπουργού στη χώρα μετά από εκείνη το 1991 που είχε πραγματοποιήσει ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης.

Ακολουθώντας το πρωτόκολλο, ο κ. Μητσοτάκης χαιρέτησε δια χειραψίας μέλη της βασιλικής οικογένειας και Σαουδάραβες αξιωματούχους, πριν αρχίσουν οι συζητήσεις των δυο αντιπροσωπειών.

Στη διάρκεια της συνάντησης, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, εκφράστηκε μεταξύ άλλων η ανησυχία για τις εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή, ενώ διαπιστώθηκε συναντίληψη σε ζητήματα περιφερειακού ενδιαφέροντος.

Νωρίτερα, ο υπουργός Εμπορίου και επενδύσεων της Σαουδικής Αραβίας είχε μόνο καλά λόγια να πει για την Ελλάδα ζητώντας από την ελληνική κυβέρνηση να υποδείξει πιθανές επενδυτικές ευκαιρίες.

«Πιστεύουμε ότι από τότε που αναλάβατε τα καθήκοντα σας τα πράγματα έχουν βελτιωθεί σημαντικά. Η αβεβαιότητα ήταν ένα πρόβλημα για την Ελλάδα, η οικονομική κρίση και μια σειρά άλλων παραγόντων είχαν δημιουργήσει ένα σύννεφο αβεβαιότητας με αρνητικές επιπτώσεις για την επιχειρηματικότητα και τις επενδύσεις. Όχι μόνο από την πλευρά της Σαουδικής Αραβίας αλλά και από άλλες χώρες. Τώρα πλέον υπάρχει ένα σημάδι ελπίδας ότι επιστρέφουν» ανέφερε ο Υπουργός Εμπορίου.

«Είμαι πολύ χαρούμενος που αναγνωρίζετε το γεγονός ότι το επενδυτικό κλίμα στην Ελλάδα έχει βελτιωθεί σημαντικά τους τελευταίους έξι μήνες, κάτι το οποίο αντανακλάται επίσης στις αγορές κεφαλαίου αλλά και στο ευρύτερο ενδιαφέρον της διεθνούς επενδυτικής κοινότητας προκειμένου να επενδύσει στην Ελλάδα. Θεωρούμε τη Σαουδική Αραβία στρατηγικό εταίρο σε αυτή την προσπάθεια και καθώς το Βασίλειο αναλαμβάνει πολύ σημαντικές προσπάθειες να διαφοροποιήσει την οικονομική του δραστηριότητα, θεωρούμε ότι η Ελλάδα αποτελεί πρωταρχικό στόχο για ξένες επενδύσεις από την πλευρά των επιχειρήσεων της Σαουδικής Αραβίας» τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Στις συναντήσεις του Έλληνα πρωθυπουργού στο Ριάντ συζητήθηκαν και γεωπολιτικά ζητήματα, με την σαουδαραβική πλευρά να μην κρύβει την ενόχλησή της για την τουρκική προκλητικότητα στην ευρύτερη περιοχή. Η Ελλάδα , όπως είναι γνωστό άλλωστε, εξετάζει τη διάθεση μιας συστοιχίας Patriot στη Σαουδική Αραβία που αφορά στην προστασία κρίσιμων υποδομών ενέργειας, μία κίνηση που ενισχύει σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές τους δεσμούς με την αραβική χώρα

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ξεναγήθηκε στο εθνικό μουσείο της Σαουδικής Αραβίας, στο οποίο ο επισκέπτης έχει τη δυνατότητα να δει την ιστορία της χώρας το πέρασμα των χρόνων, ενώ συναντήθηκε και με τον πρίγκιπα Διάδοχο του Βασιλείου.

Πηγή:ΕΡΤ,Αποστολή: Γιάννης Τρουπής

www.ert.gr

Πηγή: ert.gr