Συμφωνία ΗΠΑ-Μεξικό για το εμπόριο, διαπραγματεύσεις και με Καναδά

Σε συμφωνία για το διμερές εμπόριο, κατέληξαν Μεξικό και ΗΠΑ μετά από πολύμηνες διαπραγματεύσεις για την αναθεώρηση της Βορειοαμερικανικής Συμφωνίας Ελευθέρων Συναλλαγών, με τον πρόεδρο Τραμπ να ανακοινώνει ότι αναμένεται να ξεκινήσουν άμεσα και οι συνομιλίες με τον Καναδά για την επίτευξη τελικής συμφωνίας που θα αντικαταστήσει την υπάρχουσα NAFTA.

Ο Αμερικανός πρόεδρος είπε ότι η νέα συμφωνία θα αποκαλείται «Συμφωνία ΗΠΑ-Μεξικού» και ότι «θα ξεφορτωθούμε» την ονομασία NAFTA. Λίγο αργότερα εξήγησε ότι «τερματίζει» την ισχύουσα NAFTA και θα προχωρήσει με τη νέα συμφωνία που σύναψε με το Μεξικό.

Ο Αμερικανός πρόεδρος τόνισε ότι πρόκειται για μια «πραγματικά καλή συμφωνία και για τις δύο χώρες» και ιδίως για τους κατασκευαστές και τους αγρότες. Σημείωσε ότι το Μεξικό «υποσχέθηκε να αρχίσει να αγοράζει αμέσως όσα περισσότερα αγροτικά προϊόντα είναι δυνατόν».

«Ξεκινάμε αμέσως συνομιλίες με τον Καναδά», διευκρίνισε ο Τραμπ. «Δεν είχαμε ξεκινήσει (διαπραγματεύσεις) με τον Καναδά ακόμη, θέλαμε να δούμε πρώτα αν ήταν εφικτή μια συμφωνία με το Μεξικό», πρόσθεσε, λέγοντας ότι πρόκειται να τηλεφωνήσει πολύ σύντομα στον πρωθυπουργό του Καναδά Τζάστιν Τριντό για να συζητήσουν τις εξελίξεις. «Αν ο Καναδάς θέλει να διαπραγματευτεί δίκαια, θα το πράξουμε», συνέχισε, εξηγώντας ότι «το ευκολότερο πράγμα που θα μπορούσε να γίνει είναι να βάλουμε δασμούς στα καναδικά αυτοκίνητα».

«Μπορούμε να κάνουμε μια ξεχωριστή συμφωνία με τον Καναδά ή να τους εντάξουμε στη συμφωνία με το Μεξικό», συνέχισε, εκφράζοντας την ελπίδα ότι θα υλοποιηθεί μια τέτοια συμφωνία πολύ γρήγορα.

«Μόλις μίλησα με τον πρωθυπουργό του Καναδά για τις διαπραγματεύσεις και την πρόοδο μεταξύ Μεξικού και ΗΠΑ. Του είπα πόσο σημαντική είναι η συμμετοχή του στη διαδικασία ώστε να καταλήξουμε σε μια τριμερή συμφωνία από αυτήν την εβδομάδα», έγραψε στο Twitter.

Οι διαπραγματεύσεις μεταξύ των δύο πλευρών για την αναθεώρηση της NAFTA, την οποία ο Τραμπ χαρακτήριζε «καταστροφική» για τις ΗΠΑ, είχαν ξεκινήσει εδώ και περίπου έναν χρόνο. Ήταν κρίσιμης σημασίας ώστε να προσέλθει στο τραπέζι των συνομιλιών και ο Καναδάς, το τρίτο μέρος της συμφωνίας αυτής.

Μέχρι σήμερα, το βασικότερο εμπόδιο για την επίτευξη συμφωνίας ήταν ο όρος που έθεταν οι ΗΠΑ με βάση τον οποίο η συμφωνία θα πρέπει να επικυρώνεται ξανά κάθε 5 χρόνια. Μεξικό και Καναδάς διαφωνούσαν κάθετα, εκτιμώντας ότι κανένας επιχειρηματίας δεν θα έπαιρνε το ρίσκο να εγκαταστήσει μονάδες παραγωγής στις χώρες τους αν τα προϊόντα του κινδυνεύουν να αποκλειστούν από την αμερικανική αγορά κάποια στιγμή στο άμεσο μέλλον.

Πηγή: Γαλλικό Πρακτορείο, Ρόιτερς, ΑΠΕ-ΜΠΕ

www.ert.grΠηγή: ert.gr