Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας συμμετείχε σε κλειστή συνάντηση για το Αφγανιστάν που διοργάνωσε η Αυστρία με την συμμετοχή Ευρωπαϊκών κρατών, καθώς και κρατών της ευρύτερης περιοχής – αποφυγή εργαλειοποίησης του μεταναστευτικού.

Ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας συμμετείχε νωρίτερα σήμερα σε κλειστή συνάντηση που διοργάνωσε η Αυστρία με την συμμετοχή, μεταξύ άλλων, του Αυστριακού Καγκελαρίου, των ΥΠΕΞ Αυστρίας, Δανίας, Τσεχίας, Φινλανδίας, Νορβηγίας, Κατάρ, Γεωργίας, Καζακστάν και Τατζικιστάν, του Ύπατου Αρμοστή του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, καθώς και της Ευρωπαίας Επιτρόπου για τις Εσωτερικές Υποθέσεις.

Στην παρέμβαση του, ο Υπουργός Εξωτερικών υπογράμμισε ότι η κατάσταση ασφαλείας στη χώρα μπορεί να αναδειχθεί σε σημαντική απειλή για την παγκόσμια ασφάλεια και σταθερότητα. Για τον λόγο αυτό απαιτείται εγρήγορση.

Πρόσθεσε ότι η προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ιδιαίτερα των δικαιωμάτων των γυναικών και των κοριτσιών που απειλούνται άμεσα πρέπει να βρεθούν στο επίκεντρο της προσοχής της Διεθνούς Κοινότητας, η οποία πρέπει να καταβάλει συντονισμένες και αποτελεσματικές προσπάθειες.

Παράλληλα, θα πρέπει να δοθεί ιδιαίτερο βάρος στην προστασία των δημοσιογράφων και του σεβασμού της ελευθερίας της έκφρασης.

Ο κ. Δένδιας τόνισε επίσης ότι θα πρέπει να βελτιωθεί η συνεργασία της ΕΕ με τις άμεσα γειτονικές προς το Αφγανιστάν χώρες, ορισμένες από τις οποίες ήταν παρούσες στη συνάντηση, προκειμένου να αποφευχθεί μια επανάληψη μαζικών μεταναστευτικών ροών.

Στο πλαίσιο αυτό, επανέλαβε ότι θα πρέπει να καταβληθούν όλες οι δυνατές προσπάθειες προκειμένου να αποφευχθεί η εργαλειοποίηση του μεταναστευτικού από τρίτες χώρες που επιθυμούν να προωθήσουν την πολιτική τους ατζέντα.

www.ertnews.grΠηγή ert.gr