Οι υπουργοί Ενέργειας των 27 συνεδριάζουν εκτάκτως αυτήν την ώρα, με την ενεργειακή κρίση να βρίσκεται στο επίκεντρο όλων των ευρωπαϊκών συζητήσεων. Μαζί με το θέμα των τρόπων αντίδρασης στη Ρωσία και των νέων κυρώσεων, είναι τα κομβικά ζητήματα που δοκιμάζουν την αλληλεγγύη, ίσως και τη συνοχή της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Υπενθυμίζεται ότι η ΕΕ πασχίζει να καταλήξει σε ενιαία στάση μετά τις αξιώσεις της Ρωσίας προς τις ευρωπαϊκές εταιρείες που αγοράζουν ρωσικό αέριο ότι θα πρέπει να πληρώνουν σε ρούβλια, ειδάλλως θα δουν την παροχή να σταματά.

«Η Ευρώπη θα συνεχίσει να πληρώνει σε ευρώ ή δολάρια»

«Θα συνεχίσουμε να πληρώνουμε σε ευρώ ή σε δολάρια, όπως προβλέπουν τα συμβόλαια. Δεν μπορούμε να δεχτούμε αυτό τον ελιγμό που παραβιάζει τα ήδη υπάρχοντα συμβόλαια». Αυτό δήλωσε, σχετικά με τις απαιτήσεις της Μόσχας για τον τρόπο πληρωμής του φυσικού αερίου, η Γαλλίδα Υπουργός περιβάλλοντος, Μπαρμπαρά Πομπιλί, προσερχόμενη στο Συμβούλιο Υπουργών.

«Μετά τη μονομερή και βάναυση απόφαση της Ρωσίας να διακόψει τη ροή φυσικού αερίου προς τη Βουλγαρία και την Πολωνία, αποφάσισα να συγκαλέσω αυτό το έκτακτο Συμβούλιο Υπουργών Ενέργειας της ΕΕ, πρώτα από όλα για να διασφαλίσουμε την αλληλεγγύη μας με τις δύο αυτές χώρες και να καταδικάσουμε αυτή την πράξη που παραβιάζει τα συμβόλαια και είναι απαράδεκτη.», δήλωσε η Γαλλίδα Υπουργός και προεδρεύουσα του Συμβουλίου.

Η ίδια, εξήγησε ότι το σημερινό Συμβούλιο θα επικεντρωθεί ολοκληρωτικά στο θέμα του εφοδιασμού φυσικού αερίου και ειδικότερα στην εφαρμογή κοινών πολιτικών για τη μείωση της εξάρτησης από το ρωσικό φυσικό αέριο, αλλά και στην εφαρμογή των μέτρων που ανακοινώθηκαν στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο των Βερσαλλιών, όπως π.χ. ο μηχανισμός αποθήκευσης φυσικού αερίου σε ευρωπαϊκό επίπεδο και ο μηχανισμός κοινών προμηθειών φυσικού αερίου. Θα συζητηθεί επίσης, η διαφοροποίηση του εφοδιασμού ενέργειας και η μεγαλύτερη αλληλεγγύη σε επίπεδο ΕΕ, στο πλαίσιο του σχεδίου «REPowerEU» της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, το οποίο έχει στόχο τη μείωση της εξάρτησης από τα ρωσικά ορυκτά καύσιμα.

Ερωτηθείσα αν κάποιες ευρωπαϊκές εταιρείες έχουν ήδη πληρώσει τη Μόσχα σε ρούβλια για το φυσικό αέριο, η Γαλλίδα Υπουργός αρκέστηκε να απαντήσει λέγοντας : «το σημαντικό είναι να δείξουμε ότι όλοι είμαστε σύμφωνοι να συνεχίσουμε να πληρώνουμε σε ευρώ και ότι δε θα δεχτούμε να μας επιβληθούν μονομερώς τροποποιημένα συμβόλαια».

Απαντώντας στο ίδιο ερώτημα η Επίτροπος Ενέργειας της ΕΕ, Κάντρι Σίμσον δήλωσε άγνοια

Η ίδια σημείωσε ότι « το αίτημά της Ρωσίας να γίνονται οι πληρωμές σε ρούβλια είναι μία προφανής προσπάθεια να διχαστεί η ΕΕ» και επισήμανε ότι πρέπει να υπάρξει απάντηση «με ενότητα και αλληλεγγύη».

Η Ελλάδα επιδιώκει ενιαία μέτρα στήριξης των Ευρωπαίων καταναλωτών και αποπληρωμή των συμβολαίων στο τέλος του μήνα.

Προσερχόμενος ο Υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος, Κώστας Σκρέκας μίλησε για την «υποχρέωση» ανάληψης συλλογικής δράσης για τη στήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων.

Η Κομισιόν αναμένεται να ολοκληρώσει αύριο Τρίτη τις εργασίες της για ένα έκτο πακέτο κυρώσεων της ΕΕ κατά της Ρωσίας για την εισβολή της στην Ουκρανία, το οποίο θα περιλαμβάνει απαγόρευση αγοράς ρωσικού πετρελαίου, οι εξαγωγές του οποίου αποτελούν σημαντική πηγή εσόδων της Μόσχας.

Σε αναζήτηση συμβιβαστικής λύσης

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενδέχεται να προχωρήσει σε μια συμβιβαστική λύση στο θέμα του εμπάργκο αγοράς ρωσικού πετρελαίου, προκειμένου να παρακάμψει τις ενστάσεις της Ουγγαρίας και της Σλοβακίας, καθώς η Κομισιόν είναι επιφυλακτική για το πόσο εξαρτημένες είναι αυτές οι δύο χώρες από το ρωσικό αργό πετρέλαιο. Όπως μεταδίδει ανταποκρίτρια της ΕΡΤ στις Βρυξέλλες ενδεχομένως να προταθεί εμπαργκο αρχικά μόνο για τις μεταφορές μέσω πλοίων και όχι μέσω αγωγών.

Η Ουγγαρία, η οποία εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από το ρωσικό πετρέλαιο, έχει επανειλημμένα δηλώσει ότι δεν θα συνυπογράψει κυρώσεις που θα αφορούν τον τομέα της ενέργειας. Η Σλοβακία είναι επίσης μία από τις χώρες της ΕΕ που εξαρτάται περισσότερο από τα ρωσικά ορυκτά καύσιμα.

Χωρίς να είναι βέβαιο ότι θα υπάρξουν αποφάσεις, κρίσιμη θεωρείται και η Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ στις 30 και 31 του μηνός.

 

www.ertnews.grΠηγή: ert.gr