«Η αναγνώριση των λεγόμενων «λαϊκών δημοκρατιών» του Ντόνετσκ και του Λουχάνσκ από τη Ρωσική Ομοσπονδία παραβιάζει το διεθνές δίκαιο και αντιπροσωπεύει μονομερή παραβίαση των συμφωνιών του Μινσκ – οι οποίες παραμένουν η μόνη βάση για τη διευθέτηση της σύγκρουσης στο Ντονμπάς» τονίζει σε δήλωση της η Γενική Γραμματέας του Συμβουλίου της Ευρώπης Μαρία Πεσττσινοβιτς Μπούριτς.

Σημειώνει ότι «το Συμβούλιο της Ευρώπης επιβεβαιώνει την ακλόνητη υποστήριξή του για την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας εντός των διεθνώς αναγνωρισμένων συνόρων της. Καλούμε τη Ρωσική Ομοσπονδία να ανακαλέσει αυτή την απόφαση και να απόσχει από περαιτέρω επιδείνωση της κατάστασης. Καλούμε επίμονα τα κράτη μέλη μας να επιλύσουν τη διαφωνία τους μέσω διαλόγου με βάση τον σεβασμό των αρχών που κατοχυρώνονται στο Καταστατικό του Συμβουλίου της Ευρώπης και στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα» καταλήγει η Γενική Γραμματέας του Συμβουλίου της Ευρώπης.

Δήλωση Προέδρου της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης

(AP Photo/Sergey Ponomarev)

Στο ίδιο μήκος κύματος και η δήλωση του Προέδρου της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης Τίνυ Κοξ σχετικά με την αναγνώριση των λεγόμενων «λαϊκών δημοκρατιών» του Ντόνετσκ και του Λουχάνσκ από τη Ρωσική Ομοσπονδία, η οποία «παραβιάζει το διεθνές δίκαιο και αντιπροσωπεύει μια μονομερής παραβίαση των συμφωνιών του Μινσκ – οι οποίες παραμένουν η μόνη βάση για τη διευθέτηση της σύγκρουσης στο Ντονμπάς».

«Με την Γενική Γραμματέα» συμπλήρωσε ο ίδιος, «επιβεβαιώνω την ακλόνητη υποστήριξη για την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας εντός των διεθνώς αναγνωρισμένων συνόρων της. Μαζί με τον Γενικό Γραμματέα, καλώ τη Ρωσική Ομοσπονδία να ανακαλέσει αυτή την απόφαση και να απόσχει από περαιτέρω επιδείνωση της κατάστασης. Με τον Γενικό Γραμματέα, καλώ επίμονα τα κράτη μέλη μας να λύσουν τη διαφωνία τους μέσω διαλόγου με βάση τον σεβασμό των αρχών που κατοχυρώνονται στο Καταστατικό του Συμβουλίου της Ευρώπης και στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Θα προτείνω στη Συνέλευση να αντιμετωπίσει αυτό το θέμα επειγόντως, μεταξύ άλλων στη Μόνιμη Επιτροπή στο Βερολίνο στις 11 Μαρτίου 2022.καταλήγει στην δήλωση του ο Τίνυ Κοξ.

Ανταπόκριση Στρασβούργο Κώστας Δαβάνης

www.ertnews.grΠηγή: ert.gr