Συζητείται στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής το ν/σ για τη ΔΕΗ και την αγορά ενέργειας

Αρχίζει σήμερα στη διαρκή επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής, η συζήτηση του νομοσχεδίου για την απελευθέρωση αγοράς ενέργειας, για τον εκσυγχρονισμό της ΔΕΗ, την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΠΑ και τη στήριξη των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας.

Με τις βασικές διατάξεις του νομοσχεδίου για τη ΔΕΗ μειώνεται η τιμολόγηση των καταναλωτών στη νυχτερινή κατανάλωση για πάνω από 1600 kWh, που αναμένεται να οδηγήσει σε σημαντική ελάφρυνση για τα νοικοκυριά, ιδίως αυτά που χρησιμοποιούν θερμοσυσσωρευτές.

Μεταξύ άλλων, το νομοσχέδιο καταργεί τη μονιμότητα για τους νέους εργαζόμενους στη ΔΕΗ, αλλάζει τους όρους για τις προσλήψεις στελεχών -με συμβάσεις ορισμένου χρόνου-, προβλέπει προγράμματα εθελουσίας εξόδου και μετακινήσεις προσωπικού ανάμεσα σε θυγατρικές και, κατά περίπτωση, σε άλλους φορείς του δημοσίου.

Περιλαμβάνονται επίσης ρυθμίσεις για τη νέα πολιτική προμηθειών της ΔΕΗ, τον περιορισμό της έκπτωσης που θα έχουν οι εργαζόμενοι στους λογαριασμούς τους και τη διασφάλιση του ενεργειακού εφοδιασμού της Κρήτης.

Εν τω μεταξύ, με απόφαση του διοικητικού συμβουλίου της ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ ανεστάλη η πρώτη, από τις προγραμματισμένες επαναλαμβανόμενες,  48ωρη απεργία με ώρα έναρξης από απόψε τα μεσάνυχτα 18/11 έως και τα μεσάνυχτα της Τρίτης.

Για την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΠΑ έχει αποφασιστεί η πώληση όλης της συμμετοχής του Δημοσίου (65%), τόσο στην εμπορία όσο και στα δίκτυα. Διαχωρίζεται η ΔΕΠΑ διεθνών έργων που θα παραμείνει στον έλεγχο του Δημοσίου.

Σχετική είδηση: Κατατέθηκε στη Βουλή το νομοσχέδιο για ΔΕΗ και ΔΕΠΑ

www.ert.grΠηγή ert.gr