Πολύ ουσιαστική χαρακτήρισε την επίσκεψη του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, στην Αίγυπτο, 10 μήνες μετά την υπογραφή του μνημονίου για τον καθορισμό των ΑΟΖ των δυο χωρών, ο βουλευτής της ΝΔ, Στέφανος Γκίκας, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και στην εκπομπή «Plus One» με τον Γιώργο Νερούτσο.

Μίλησε για πυκνή διπλωματική προσπάθεια της χώρας όλο το προηγούμενο χρονικό διάστημα. «Είναι πολύ σημαντικό ότι ο πρωθυπουργός επισκέπτεται χώρες κλειδιά της περιοχής όπως είναι η Αίγυπτος, το Ισραήλ, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Χτίζουμε αυτές τις συμμαχίες και τις στρατηγικές συγκλίσεις με χώρες που είναι πολύ σημαντικές, διότι δεν ζούμε μια ήρεμη εποχή», σημείωσε.

Χαρακτήρισε αλλοπρόσαλλη τη συμπεριφορά της Τουρκίας. «Μια στο καρφί και μια στο πέταλο. Από τη μια ο Ερντογάν χαμηλώνει τους τόνους και την πλευρά τους, άλλοι αξιωματούχοι όπως ο Τσαβούσογλου, συντηρούν την ένταση, τις διεκδικήσεις», τόνισε. Εκτίμησε, δε, ότι η γειτονική χώρα βρίσκεται σε δεινή θέση, καθώς πάνε άσχημα τα πράγματα στην οικονομία της και οι σχέσεις της Άγκυρας με την Ουάσιγκτον βρίσκονται σε χαμηλότατο επίπεδο. Παράλληλα, σύμφωνα με τον κ. Γκίκα, η Τουρκία προσπαθεί να χαμηλώσει του τόνους των προκλήσεων, προκειμένου να πετύχει την Τελωνειακή Ένωση με την ΕΕ και να αποφύγει αρνητικές αποφάσεις από τη Σύνοδο Κορυφής.

«Σε θέματα χαμηλής πολιτικής γίνονται βήματα, αλλά στα εθνικά, δεν βλέπω ότι μπορεί να υπάρξει μια ουσιαστική πρόοδος», τόνισε για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις ο βουλευτής της ΝΔ.

 

www.ertnews.grΠηγή ert.gr