Στο 2,4% η σχέση ελλείμματος–ΑΕΠ στο προσχέδιο του Ιταλικού προϋπολογισμού

Σχεδιο προυπολογισμού με ιταλικό design συμφωνήθηκε στην Ιταλία αψηφώντας τις Βρυξέλλες.  Η ιταλική κυβέρνηση έβαλε στόχο το 2,4% του ΑΕΠ για το δημοσιονομικό της έλλειμμα για τα επόμενα τρία χρόνια,  σηματοδοτώντας μια νίκη για τους αρχηγούς των κομμάτων του κυβερνητικού συνασπισμού έναντι του τεχνοκράτη υπουργού Οικονομίας Τζιοβάνι Τρία.

Παράλληλα πυροδότησε την «γκρίνια» του επιτρόπου Μοσκοβισί  που υπογράμμισε με νόημα ότι «δεν υπάρχει κανένα όφελος από μια κρίση μεταξύ της (Ευρωπαϊκής) Επιτροπής και της Ιταλίας, αλλά δεν ωφελεί επίσης αν η Ιταλία δεν σέβεται τους κανόνες και δεν μειώνει το χρέος της το οποίο παραμένει σε εκρηκτικά επίπεδα».

Στην έγκριση του προσχεδίου προϋπολογισμού αναφέρθηκε  ο αρχηγός των Πέντε Αστέρων και υπουργός εργασίας Λουίτζι Ντι Μάιο, σε δηλώσεις του στο ιδιωτικό τηλεοπτικό κανάλι La 7.

«Στο υπουργικό συμβούλιο επετεύχθη η αναγκαία συμφωνία. Η σχέση ελλείμματος- ΑΕΠ θα αυξηθεί στο 2,4%, θα γίνουν πολλές επενδύσεις και θα χορηγηθεί το εισόδημα του πολίτη. Παράλληλα, θα μειωθεί το όριο ηλικίας για την συνταξιοδότηση και εκατοντάδες χιλιάδες Ιταλοί θα πληρώσουν λιγότερους φόρους, με κλίμακα στο 15%», δήλωσε ο Ντι Μάιο. Πρόσθεσε μάλιστα  ότι αυτή η απόφαση αποτελεί ένα στοίχημα για την ανάπτυξη και θα είναι ο προϋπολογισμός του λαού που υπέφερε στο παρελθόν και ταπεινώθηκε από το κράτος.

«Δεν έχουμε την πρόθεση να πάμε σε σύγκρουση. Τώρα ξεκινά ο διάλογος με την Ευρώπη και με τους πρωταγωνιστές του ιδιωτικού τομέα. Δεν ανησυχώ για την αντίδραση των αγορών, μείναμε κάτω από τα 3% στην σχέση ελλείμματος- ΑΕΠ, και αποδείξαμε ότι είμαστε αξιόπιστοι», δήλωσε ο Ντι Μάιο.

Ο υπουργός οικονομικών Τζοβάνι Τρία, παρ’ όλο που είχε ζητήσει τον περιορισμό της σχέσης ελλείμματος-AΕΠ, δεν πρόκειται να παραιτηθεί. Ο Τρία ήθελε αρχικά το έλλειμμα να μειωθεί σε έως και 1,6% το ερχόμενο έτος, ελπίζοντας ότι θα γίνει σεβαστό το αίτημα της ΕΕ η Ιταλία να μειώσει προοδευτικά το δημοσιονομικό κενό για να χαλιναγωγήσει το υψηλό χρέος της. Οι εφημερίδες γράφουν πως ο πρόεδρος Σέρτζιο Ματαρέλα ζήτησε από τον Τρία να παραμείνει στη θέση του για να αποφευχθεί μια αβεβαιότητα στις αγορές.

Ο Ευρωπαίος Επίτροπος Μοσκοβισί  αναμένεται να συζητήσει για τον προϋπολογισμό με Ιταλούς αξιωματούχους, ξεκινώντας από τη Δευτέρα κατά την σύνοδο των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης, ενώ μια απάντηση στους δημοσιονομικούς στόχους της Ρώμης μπορεί να δοθεί πριν από τα μέσα Οκτωβρίου, όπως πρόσθεσε ο ίδιος.

Ο Μοσκοβισί σημείωσε εξάλλου ότι θεωρητικά είναι δυνατή η επιβολή κυρώσεων αν κριθεί ότι ο προϋπολογισμός ξεφεύγει από τους κανόνες της ΕΕ, αν και, όπως πρόσθεσε, δεν τάσσεται γενικά υπέρ της χρήσης του μέτρου αυτού.

Μεγάλη αύξηση των αποδόσεων των ιταλικών ομολόγων και πτώση του ευρώ μετά την απόφαση της Ρώμης 

Το ευρώ υποχωρεί σήμερα στο χαμηλότερο επίπεδο σχεδόν δύο εβδομάδων, ενώ οι αποδόσεις των ιταλικών ομολόγων σκαρφάλωσαν στο υψηλότερο επίπεδο τριών εβδομάδων μετά την απόφαση της ιταλικής κυβέρνησης .

Αν και το έλλειμμα 2,4 % είναι εντός του ορίου του 3% του ΑΕΠ που επιβάλλει η ΕΕ, αποτελεί πηγή ανησυχίας για τους επενδυτές, οι οποίοι φοβούνται ότι η αντισυστημική ιταλική κυβέρνηση δεν δεσμεύεται να αντιμετωπίσει το τεράστιο χρέος της χώρας.

Τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια άνοιξαν πτωτικά, με τις μετοχές των ιταλικών τραπεζών – που είναι ευαίσθητες στον πολιτικό κίνδυνο λόγω των μεγάλων χαρτοφυλακίων τους κρατικών ομολόγων – να δέχονται το μεγαλύτερο πλήγμα από την πίεση για πωλήσεις. Ο πανευρωπαϊκός δείκτης μετοχών Stoxx 600 υποχωρούσε 0,3% πριν από λίγο. Ο ιταλικός δείκτης μετοχών FTSE MIB σημείωνε πτώση 2,6%, ενώ ο γερμανικός DAX υποχωρούσε 0,7%.

Τα διετή ιταλικά ομόλογα – που ήταν τα πιο ευαίσθητα σε πολιτική αναστάτωση τους τελευταίους μήνες – σημείωναν άνοδο 31 μονάδων βάσης στο 1,09% στην αρχή της διαπραγμάτευσης. ‘Ανοδο σημείωναν και οι αποδόσεις ιταλικών ομολόγων μεγαλύτερης διάρκειας, με αυτή των πενταετών τίτλων να αυξάνεται 26 μονάδες βάσης στο 2,16% και των 10ετών ομολόγων αναφοράς να αυξάνεται 17 μονάδες βάσης στο 3,08%.

Το ευρώ υποχώρησε σε χαμηλό 11 ημερών, με την ισοτιμία του να διαμορφώνεται στο 1,1615 δολάρια. «Ο στόχος για έλλειμμα 2,4% δεν είναι συνεπής με μία βελτίωση του διαρθρωτικού δημοσιονομικού ισοζυγίου και επομένως (οι Ιταλοί) φαίνεται να βρίσκονται σε τροχιά σύγκρουσης με τις Βρυξέλλες», δήλωσε αναλυτής της ING.

Η υποχώρηση των ευρωπαϊκών μετοχών οδήγησε στην πτώση του παγκόσμιου δείκτη μετοχών MSCI κατά 0,1%, ο οποίος αναμένεται να καταγράψει την πρώτη εβδομάδα με απώλειες από τις αρχές Σεπτεμβρίου.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters

 

www.ert.grΠηγή ert.gr