Με ιδιαίτερη λαμπρότητα, αν και χωρίς την απουσία κόσμου λόγω του κορονοϊού, πραγματοποιήθηκε το πρωί της Κυριακής στα Χανιά το ετήσιο πολιτικό μνημόσυνο των Ελευθερίου και Σοφοκλή Βενιζέλου.

Η Πρόεδρος της Επιτροπής «Ελλάδα 2021» Γιάννα Αγγελοπούλου , έφτασε λίγο μετά τις 11.30 το πρωί στους Τάφους των Βενιζέλων φορώντας την κρητική παραδοσιακή ενδυμασία.

Η Πρόεδρος της Επιτροπής «Ελλάδα 2021» έφτασε λίγο μετά τις 11.30 το πρωί στους Τάφους των Βενιζέλων φορώντας την κρητική παραδοσιακή ενδυμασία.

Στον σύντομο χαιρετισμό του, ο Αντιπεριφερειάρχης Χανίων Νίκος Καλογερής υπογράμμισε “ο Ελευθέριος Βενιζέλος υπήρξε μία μοναδική πολιτική μεγαλοφυΐα, και παράλληλα ένας χαρισματικός ηγέτης, που μέσα σε λίγα χρόνια κατάφερε να αλλάξει τη μοίρα της χώρα και του λαού παρά το γεγονός, ότι αντιμετώπισε κατά καιρούς λυσσαλέα αντίδραση από τα κατεστημένα συμφέροντα της εποχής του. Δίπλα στον Ελευθέριο ο Σοφοκλής χαμηλών τόνων ο ίδιος, πρόσφερε στο έθνος με ορθολογισμό πολιτικό ήθος και σεμνότητα”.

Ο Δήμαρχος Χανίων, Παναγιώτης Σημανδηράκης, τόνισε ότι “ο Ελευθέριος Βενιζέλος αδιαφορούσε για το πολιτικό κόστος και απεχθανόταν τη δημαγωγία. Πίστευε ότι είναι καθήκον των πολιτικών να λένε πάντοτε την αλήθεια. Είχε πάντα μπροστά του τη μεγάλη εικόνα και τίποτα μικρό και εφήμερο δεν ήταν ικανό να τον κλονίσει. 85 χρόνια μετά τον θάνατο του αναγνωρίζεται σήμερα ο Ελευθέριος Βενιζέλος σε διεθνές επίπεδο ως κορυφαία ιστορική προσωπικότητα, ως ο σημαντικότερος Έλληνας πολιτικός για τον οποίο πρωτίστως εμείς οι Κρητικοί, οι Χανιώτες είμαστε περήφανοι”.

Ο πρόεδρος του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών και Μελετών «Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος» Νίκος Παπαδάκης, υπενθύμισε, ότι “αυτός που στην πραγματικότητα επέβαλε την ευρωπαϊκή θέση της χώρας ήταν ο Βενιζέλος. Συγκρούστηκε και κατάφερε η Ελλάδα να έχει τον ευρωπαϊκό προσανατολισμό, η θεσμική ανασυγκρότησή της χώρας υπήρξε πρωτοφανής. Σήμερα ζούμε με τις συνθήκες που υπέγραψε ο Βενιζέλος, οι συνθήκες που καθορίζουν τα όρια της χώρας μας”.

Την εκδήλωση διοργάνωσαν το Εθνικό Ίδρυμα «Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος», η Αντιπεριφέρεια και ο Δήμος Χανίων.

www.ertnews.grΠηγή ert.gr