Λύση στο θέμα που έχει προκύψει με τα αναδρομικά που έχουν λάβει μετά το 2013 ένας σημαντικός αριθμός συνταξιούχων θα προσπαθήσει να δώσει άμεσα, ίσως και σήμερα, το υπουργείο Οικονομικών. Η λύση θα εστιάζεται στην διαγραφή των ποσών που από λάθος έχουν καταλογιστεί ως φόρος στους συνταξιούχους, όπως επίσης και η σε δόσεις πληρωμή του φόρου που θα προκύψει.

Σύμφωνα με πληροφορίες το δρόμο προς τη Βουλή έχει πάρει η νομοθετική ρύθμιση που θα καταλαγιάζει τις έντονες διαμαρτυρίες που έχουν προκύψει από χιλιάδες συνταξιούχους που έλαβαν ειδοποίηση από την Εφορία με την οποία τους ζητούσε να πληρώσουν φόρους για τα αδήλωτα αναδρομικά ποσά συντάξεων. Η διάταξη η οποία ενδεχομένως κατατεθεί σήμερα στην Βουλή θα διορθώνει τα λάθη στα εκκαθαριστικά, θα περιορίζει τις επιβαρύνσεις στους συνταξιούχους και θα μειώνει ή θα σβήνει τα πρόστιμα και τις προσαυξήσεις που έχουν καταλογιστεί.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι σε όλες τις περιπτώσεις θα γίνει  επανεκκαθάριση των ποσών των αναδρομικών από τις Δ.Ο.Υ. ενώ η ρύθμιση θα προβλέπει:

  • Τη διαγραφή των ποσών φόρου που λανθασμένα βεβαιώθηκαν στους συνταξιούχους από τις Δ.Ο.Υ. Υπολογίζεται ότι περίπου 2.000 συνταξιούχοι οι οποίοι ενώ είχαν υποβάλει συμπληρωματικές δηλώσεις και πλήρωσαν φόρο για τα αναδρομικά που είχαν λάβει το 2013 έλαβαν στα τέλη του περασμένου Δεκεμβρίου τα εκκαθαριστικά με τα οποία καλούνταν να πληρώσουν ξανά και μάλιστα φουσκωμένο φόρο για τα ποσά των συντάξεων που είχαν λάβει με καθυστέρηση 2 ή 3 ετών. Σε όλες αυτές τις περιπτώσεις οι φορολογούμενοι με μια αίτησή τους στην Εφορία θα μπορούν να επιλύσουν το πρόβλημα και να διαγράψουν το φόρο που τους βεβαιώθηκε.
  • Τον επιμερισμό των αναδρομικών ποσών στα χρόνια που ανάγονται, μέτρο που μειώνει τη φορολογική επιβάρυνση των συνταξιούχων. Δηλαδή οι συνταξιούχοι στους οποίους απονεμήθηκε με καθυστέρηση η πρώτη σύνταξη και έλαβαν το 2013 αναδρομικά ποσά για 2 ή 3 χρόνια θα έχουν τη δυνατότητα να «σπάσουν» τα αναδρομικά στα χρόνια που αφορούν, περιορίζοντας έτσι το φόρο που θα πληρώσουν. Από τη στιγμή που τα αναδρομικά θα επιμεριστούν σε περισσότερα χρόνια θα μειωθεί και ο φόρος. Να σημειωθεί ότι στα εκκαθαριστικά που έλαβαν πολλοί συνταξιούχοι βεβαιώθηκαν μεγάλα ποσά φόρου που υπερβαίνουν ακόμα και τις 10.000 ευρώ καθώς φορολογήθηκαν αναδρομικά της τάξης των 20.000, των  000 και 50.000 ευρώ. Για όλες αυτές τις περιπτώσεις θα γίνει επανεκκαθάριση των αναδρομικών. Οι συνταξιούχοι έχουν τη δυνατότητα να εξοφλήσουν το φόρο που θα προκύψει για τα αναδρομικά ποσά σε έως 24 μηνιαίες δόσεις με βάση την νέα πάγια ρύθμιση.
  • Την παράταση της προθεσμίας εξόφλησης του φόρους έως τις 31 Μαΐου 2020. Κανονικά η προθεσμία έληγε την ερχόμενη Παρασκευή 28 Φεβρουαρίου.

To άρθρο Στο δρόμο για την Βουλή η ρύθμιση για τους φόρους από τα αναδρομικά των συνταξιούχων δημοσιεύτηκε στο Newsit.gr .Πηγή:newsit.gr