Στη Βουλή το αναπτυξιακό νομοσχέδιο για βοήθεια στις επενδύσεις (video)

Αρχίζει αύριο στη Βουλή η συζήτηση του αναπτυξιακού νομοσχεδίου με αλλαγές και ρυθμίσεις για τη διαμόρφωση φιλικού περιβάλλοντος στον τομέα των επενδύσεων με στόχο την αύξηση των ρυθμών ανάπτυξης, και την αύξηση των θέσεων εργασίας.

Στο πολυνομοσχέδιο προβλέπονται σημαντικές αλλαγές για την επιχειρηματικότητα, αλλαγές στις αδειοδοτήσεις και τους ελέγχους, ενώ υπάρχουν και ρυθμίσεις για τη μείωση της γραφειοκρατία.

Ειδικότερα, για την επανεκκίνηση των μεταποιητικών δραστηριοτήτων μειώνονται τα διοικητικά βάρη, καταργούνται οι βαθμίδες όχλησης και ενσωματώνονται στις περιβαλλοντικές αδειοδοτήσεις.

Δημιουργείται ενιαίος ψηφιακός χάρτης ώστε ο υποψήφιος επενδυτής με το πάτημα ενός κουμπιού να γνωρίζει που μπορεί να επενδύσει, οι άδειες για τις επενδύσεις θα βγαίνουν με διαδικασίες εξπρές, ενώ επισπεύδεται και ο χρόνος απονομής της δικαιοσύνης με την ψηφιοποίηση των ένδικων μέσων.

Θεσμοθετείται μητρώο συνδικαλιστικών οργανώσεων εργαζομένων και οργανώσεων εργοδοτών και η προαιρετική ηλεκτρονική ψηφοφορία για την προκήρυξη απεργιών.

Σύμφωνα με μελέτη της τράπεζας της Ελλάδας εφόσον οι διατάξεις του νομοσχεδίου εφαρμοστούν στην πληρότητά τους η ελάχιστη επίδραση στο ΑΕΠ θα είναι συν πέντε μονάδες στα επόμενα δέκα χρόνια. Μόνο η αυστηροποίηση των ελέγχων στην αγορά εργασίας και η μείωση της αδήλωτης εργασίας μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση του ΑΕΠ κατά 0,5% τον επόμενο χρόνο.

Πηγή: ΕΡΤ
Ρεπορτάζ: Χρύσα Παπασταύρου

www.ert.grΠηγή: ert.gr