Στη Βουλή τη Δευτέρα το προσχέδιο προϋπολογισμού

Κατατίθεται τη Δευτέρα στη Βουλή το προσχέδιο του προϋπολογισμού του 2020.

Θα περιλαμβάνει όλες τις φοροελαφρύνσεις που έχει εξαγγείλει ο πρωθυπουργός και θα προβλέπει επίτευξη του στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ. Ωστόσο, σύμφωνα με κοινοτικό αξιωματούχο, οι Θεσμοί διαπιστώνουν δημοσιονομικό κενό και καλούν την κυβέρνηση να το καλύψει μέχρι τις 15 Οκτωβρίου που θα σταλεί το προσχέδιο στις Βρυξέλλες.

Ο επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων Πιέρ Μοσκοβισί, ο οποίος βρίσκεται για επίσημη επίσκεψη στη χώρα μας, θα έχει διαδοχικές συναντήσεις με τον πρωθυπουργό, τον υπουργό Οικονομικών, τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ και την πρόεδρο του Κινήματος Αλλαγής.

Οι «θεσμοί» εκτιμούν ότι το δημοσιονομικό χάσμα ανέρχεται στο 1 δισ. ευρώ και αναμένουν από την Αθήνα να το καλύψει στο προσχέδιο του προϋπολογισμού.

Σε αγώνα δρόμου πρέπει να επιδοθεί η κυβέρνηση, προκειμένου να ανταποκριθεί στις προσδοκίες των Ευρωπαίων αξιωματούχων, σχετικά με τον προϋπολογισμό του 2020.

Όπως ενημέρωσε στην Πέμπτη, ανώτερος αξιωματούχος της ευρωζώνης, υπάρχει σαφής διάσταση απόψεων ανάμεσα στην Αθήνα και την ευρωζώνη, με τη δεύτερη να εκτιμά ότι θα υπάρξει δημοσιονομικό κενό στον ελληνικό προϋπολογισμό για το 2020.

Αν και ο εν λόγω αξιωματούχος δεν αναφέρθηκε στο ύψος του ποσού, πληροφορίες σημειώνουν ότι αυτό αγγίζει το 1 δισ. ευρώ.

Οι Ευρωπαίοι ζητούν από την Αθήνα να προχωρήσει μέχρι τις 15 Οκτωβρίου στην υποβολή του προσχεδίου για τον προϋπολογισμό του 2020 προς την Κομισιόν. Στο προσχέδιο αυτό, οι θεσμοί αναμένουν να υπάρχει κάλυψη του δημοσιονομικού κενού. Σημειώνεται ότι το προσχέδιο θα παρουσιαστεί «εντός των τειχών» στις 7 Οκτωβρίου.

Από την πλευρά της, η ελληνική κυβέρνηση ευελπιστεί πως θα κλείσει όλες τις εκκρεμότητες με τους «θεσμούς» μέχρι τις 4 Δεκεμβρίου, που θα διεξαχθεί η συνεδρίαση του Eurogroup, προκειμένου να ακολουθήσει η απόφαση για την εκταμίευση των κερδών από τα ελληνικά ομόλογα.

Πηγές: ΕΡΤ, Α’ Πρόγραμμα

www.ert.grΠηγή ert.gr