Στη Βουλή την Τετάρτη ο προϋπολογισμός – Μπαράζ νομοσχεδίων (video)

Στη Βουλή κατατίθεται αύριο Τετάρτη το τελικό σχέδιο του προϋπολογισμού, χωρίς την περικοπή των συντάξεων. Αντίθετα, θα περιλαμβάνει τις ελαφρύνσεις που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ, οι οποίες θα φτάσουν στο ύψος των 900 εκατομμυρίων. Σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, ο προϋπολογισμός για πρώτη φορά έπειτα από μία δεκαετία θα είναι λελογισμένης δημοσιονομικής επέκτασης και θα διαψεύδει τους καταστροφολόγους.

Σειρά νομοθετικών πρωτοβουλιών για την εφαρμογή όλων των θετικών παρεμβάσεων για το 2019, σχεδιάζει η κυβέρνηση για τις επόμενες 20 μέρες.

Συγκεκριμένα, την Πέμπτη εισάγεται στην Ολομέλεια της Βουλής το νομοσχέδιο για τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών. Θα ακολουθήσουν, μέχρι τις 7 Δεκεμβρίου, πέντε τροπολογίες για τη μείωση του ΕΝΦΙΑ, τη μείωση του φόρου στις επιχειρήσεις, την κατάργηση του νόμου για την περικοπή των συντάξεων, την κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος και τις προσλήψεις για το πρόγραμμα Βοήθεια στο Σπίτι και την Ειδική Αγωγή.

«Ο προϋπολογισμός του 2019 είναι λελογισμένης δημοσιονομικής επέκτασης για πρώτη φορά μετά από μια ολόκληρη 10ετία και θα περιλαμβάνει όλα τα μέτρα που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ, τα οποία μάλιστα δεν θα είναι ύψους 750 εκατ. αλλά θα ξεπεράσουν τα 900 εκατ. καθώς έχει εξασφαλιστεί ο σχετικός δημοσιονομικός χώρος για το 2019 και εντεύθεν», τόνισε ο Δημήτρης Τζανακόπουλος.

Σε υψηλούς τόνους παραμένει η κριτική από τα κόμματα της αντιπολίτευσης, ενόψει της κατάθεσης του προϋπολογισμού την Τετάρτη στη Βουλή.

«Ο συνδυασμός ανικανότητας, αλαζονείας και θράσους έχει αποκόψει την παρέα του Μαξίμου από την πραγματικότητα. Σύντομα θα την προσγειώσουν σε αυτή οι πολίτες», σημειώνει η ΝΔ.

Ασκώντας δριμεία κριτική στη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ αλλά και στη ΝΔ, η Φώφη Γεννηματά παρουσίασε τις προτάσεις που κατέθεσε ως σχέδιο νόμου το Κίνημα Αλλαγής για να ξεπεράσει οριστικά η Ελλάδα την κρίση και να μπει σε τροχιά ανάπτυξης.

Την Τετάρτη αναμένεται η αξιολόγηση της Κομισιόν για τους προϋπολογισμούς των κρατών-μελών. Ο Πιερ Μοσκοβισί ανέφερε ότι δεν αναμένονται δυσάρεστες εκπλήξεις και ο Μάριο Σεντένο απέδωσε τα εύσημα για τις δημοσιονομικές επιδόσεις της Ελλάδας.

Μέσα στο πρώτο δεκαήμερο του Δεκεμβρίου αναμένεται να συμφωνήσουν κυβέρνηση και θεσμοί για το ύψος του φετινού υπερπλεονάσματος και τη διανομή του κοινωνικού μερίσματος.

Σχετική είδησηΑύριο στη Βουλή ο πρώτος μεταμνημονιακός προϋπολογισμός

Ρεπορτάζ: Άκης Αθανασόπουλος
Πηγή: ΕΡΤ1

www.ert.grΠηγή ert.gr