Στην τελική ευθεία το ν/σ για το Επιτελικό Κράτος

Στην Ολομέλεια οδεύει πλέον το νομοσχέδιο για το επιτελικό εράτος, καθώς στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή ολοκληρώθηκε σήμερα και η δεύτερη ανάγνωση. Πριν από την ολοκλήρωση της επεξεργασίας του νομοσχεδίου στην επιτροπή, ο υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης, ανακοίνωσε σειρά βελτιωτικών διατάξεων επί τη βάσει των παρατηρήσεων των κομμάτων της αντιπολίτευσης, των φορέων και της διαβούλευσης. Οι βελτιώσεις δεν αλλάζουν σε καμία περίπτωση τη φιλοσοφία που διατρέχει τις διατάξεις του νομοσχεδίου.

Ο υπουργός Επικρατείας, κλείνοντας τη συζήτηση, επεφύλασσε στους βουλευτές-μέλη της επιτροπής τη θεώρησή του για ένα υγιές κοινοβουλευτικό σύστημα. Παράλληλα, απάντησε στις ανησυχίες της αντιπολίτευσης για τη συνέχιση ελέγχων υποθέσεων από τη νέα Εθνική Αρχή Διαφάνειας, για την Επιτροπή «Ελλάδα 2021» αλλά και για το επικείμενο σχέδιο νόμου για την κυβερνησιμότητα στην Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Το νέο τοπίο που δημιουργεί το σχέδιο νόμου σχολίασε ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, Χρήστος Σπίρτζης. «Λυπάμαι τους παραγωγικούς υπουργούς, με το σχέδιο νόμου που θα ψηφίσετε. Θα υπάρξει κώλυμα σε πάρα πολλά θέματα της δημόσιας διοίκησης και της ανάπτυξης της χώρας», είπε ο εισηγητής της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο οποίος επέμεινε ότι «τα βασικά πολιτικά επίδικα παραμένουν και μετά τις αλλαγές του υπουργού».

Κανονικά οι έλεγχοι

Ο κ. Γεραπετρίτης αναφέρθηκε στο ζήτημα των ελέγχων που βρίσκονται σε εξέλιξη ενόψει της σύστασης της νέας Εθνικής Αρχής Διαφάνειας.

«Θέλω να διαβεβαιώσω, για πολλοστή φορά, ότι αυτό το νομοσχέδιο κλειδώνει 100%, και θέλω να το πάρετε τοις μετρητοίς ως προσωπική μου δέσμευση, κλειδώνει 100% ότι θα συνεχιστούν όλες οι έρευνες», σημείωσε ο υπουργός Επικρατείας.

Για το «Ελλάδα 2021»

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης τέθηκε από την αντιπολίτευση το ζήτημα της επικεφαλής της Επιτροπής «Ελλάδα 2021».

«Πρόκειται για μία επιτροπή, η οποία θα είναι άμισθη, όλα τα μέλη της επιτροπής εκ προσωπικοτήτων είναι άμισθα, δεν λαμβάνουν αμοιβή, δεν υπάρχει κόστος εγκατάστασης διότι θα εγκατασταθούν στο Ίδρυμα Ελληνικού Πολιτισμού, το οποίο είναι ιδιοκτησίας του Δημοσίου και η επιτροπή αυτή δεν θα λάβει αποφάσεις που θα κινηθεί ο εορτασμός της χώρας», είπε ο υπουργός Επικρατείας

Σχετική είδηση:Γ. Γεραπετρίτης: Σύγχρονο εγχειρίδιο διακυβέρνησης το ν/σ για το επιτελικό κράτος

www.ert.grΠηγή ert.gr