Στην τελική ευθεία για τον εμβολιασμό – Μέχρι το τέλος του έτους θα έρθουν 93.600 δόσεις

Την άφιξη του εμβολίου που θα φέρει το τέλος της πανδημίας αναμένει όλη η Ευρώπη, που θρηνεί μέχρι στιγμής, μισό εκατομμύριο νεκρούς. Σε λίγα 24ωρα θα ξεκινήσουν οι πρώτοι εμβολιασμοί και στη χώρα μας.

Μέχρι το τέλος του χρόνου η Ευρώπη θα παραλάβει 12,5 εκατομμύρια δόσεις εμβολίου των Pfizer και BioΝΤech. Στην Ελλάδα μέχρι το τέλος του Μαρτίου θα έχουν φτάσει 1.265.000 δόσεις.

Η επιχείρηση εμβολιασμού θα ξεκινήσει στις 26 Δεκεμβρίου, όταν και θα παραλάβουμε τις πρώτες δόσεις και την επόμενη ημέρα, θα αρχίσουν οι πρώτοι εμβολιασμοί υγειονομικών σε πέντε νοσοκομεία αναφοράς στην Αττική. Πρόκειται για τα νοσοκομεία: Ευαγγελισμός, Θριάσιο, Αττικόν, Ασκληπιείο Βούλας και Σωτηρία.

«Το εμβόλιο συνιστά ιστορικό επίτευγμα. Είναι πολύτιμος καρπός της συστράτευσης των επιστημόνων από κάθε γωνιά του κόσμου κατά ενός αόρατου και ύπουλου εχθρού που δε γνωρίζει σύνορα και διακρίσεις. Ευχαριστώ τους πολιτικούς αρχηγούς που ανταποκρίθηκαν στην πρόσκλησή μου να κάνουμε μαζί το εμβόλιο» τονίζει η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου.

«Μεγάλο εθνικό στοίχημα των επομένων μηνών» χαρακτήρισε τον μαζικό εμβολιασμό ο πρωθυπουργός στο υπουργικό συμβούλιο.

«Όσο πιο πιστά τηρούνται τα πρώτα, τα μέτρα περιορισμού δηλαδή, τόσο ευκολότερα θα αίρονται οι περιορισμοί και όσο περισσότεροι πολίτες θα εμβολιάζονται τόσο πιο κοντά θα έρχεται και το τέλος αυτής της μεγάλης περιπέτειας για κάθε Ελληνίδα και για κάθε Έλληνα».

Παρούσα και η εκκλησία στους εμβολιασμούς. «Είναι ανάγκη να συνεργαστούμε με την Πολιτεία για το εμβόλιο. Εγώ, λόγω της περιπέτειάς μου, παρότι θα ήθελα να είμαι από τους πρώτος, δεν θα μπορέσω. Θα το κάνω λίγο αργότερα» ανέφερε ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος.

Το εμβόλιο θα κάνουν και οι Αλέξης Τσίπρας, Φώφη Γεννηματά, Δημήτρης Κουτσούμπας και Γιάνης Βαρουφάκης οι οποίοι πάντως διατυπώνουν και ενστάσεις κυρίως για τον αριθμό των εμβολίων που θα παραλάβει η χώρα μας σε πρώτη φάση.

Επιπλέον ενημέρωση του γενικού πληθυσμού για τον εμβολιασμό, ζήτησε η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ, Ματίνα Παγώνη, καθώς όπως είπε στην ΕΡΤ, οι γιατροί, οι νοσηλευτές και το προσωπικό των νοσοκομείων είναι απόλυτα σύμφωνοι με τους εμβολιασμούς, αμφισβητώντας λίστες με ποσοστά ενδιαφέροντος και τη διαρροή προσωπικών δεδομένων με στοιχεία των υγειονομικών που θα εμβολιαστούν.

Από την πλευρά της η καθηγήτρια Επιδημιολογίας και Προληπτικής Ιατρικής ΕΚΠΑ, Θεοδώρα Ψαλτοπούλου, μιλώντας στην ΕΡΤ υπογράμμισε ότι θα ξέρουμε αν θα εμβολιασθούν παιδιά και έγκυες όταν γίνουν οι απαραίτητες κλινικές μελέτες.

Τα ραντεβού για τα εμβόλια θα μπορούν να κλείνονται ψηφιακά: μέσω της άυλης συνταγογράφησης και της πλατφόρμας emvolio.gov.gr. Οσοι δεν είναι εξοικειωμένοι με τις νέες τεχνολογίες μπορούν απλά να προσέλθουν στα φαρμακεία και τα ΚΕΠ και να βοηθηθούν, ενώ θα υπάρχει και τηλεφωνικό κέντρο.

Η πλατφόρμα για τα ραντεβού αναμένεται να ανοίξει το δεύτερο δεκαήμερο του Ιανουαρίου.

Επίσκεψη – αστραπή Χαρδαλιά στη Θεσσαλονίκη

Στο μεταξύ, αυτοψία στους χώρους αποθήκευσης των εμβολίων στη Βόρεια Ελλάδα, έκανε ο Νίκος Χαρδαλιάς. Πρόκειται για μια υπερσύγχρονη αποθήκη του Συνεταιρισμού Φαρμακοποιών της Θεσσαλονίκης που βρίσκεται στο Ωραιόκαστρο.

Πηγή: ΕΡΤ, Ρεπορτάζ: Μαρία Σταθοπούλου, Λία Χριστάρα

www.ert.grΠηγή ert.gr