Στην Ολομέλεια προς ψήφιση το νομοσχέδιο για την ψήφο των αποδήμων (live)

 

Οι ομιλίες του πρωθυπουργού και των πολιτικών αρχηγών έριξαν την αυλαία στη συζήτηση για την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού. Ο υπουργός Εσωτερικών έκανε τις τελευταίες βελτιώσεις κυριολεκτικά επί του πιεστηρίου και το νομοσχέδιο αναμένεται να συγκεντρώσει ψήφους – ρεκόρ στα κοινοβουλευτικά χρονικά.


Κάλεσμα σύμπνοιας και ενότητας απηύθυνε ο πρωθυπουργός κατά την ομιλία του. Αναφέρθηκε και προσωπικά στο Γιάννη Βαρουφάκη, τον επικεφαλής του μόνου κόμματος, που έχει δηλώσει ότι δεν θα στηρίξει το νομοσχέδιο. «Είναι σημαντικό, παρά τις ατέλειες να ψηφιστεί απ΄όλους» τόνισε και «Είναι χρέος της Ελλάδας απέναντι στα παιδιά της».

Για «κομματικό κοστούμι απέναντι στον απόδημο ελληνισμό», έκανε λόγο ο Αλέξης Τσίπρας και κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι βλέπει τους απόδημος ως «κομματικό εργαλείο»

Θετική ψήφο δίνει το Κίνημα Αλλαγής και το ΚΚΕ.

«Είναι μια αρχή, παρά τις ενστάσεις μας και τις επιφυλάξεις μας δίνουμε θετική ψήφο» είπε στην ομιλία της η Πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ, Φώφη Γεννηματά.

«Η θετική μας ψήφος, δεν σημαίνει καθόλου και αποδοχή των επιχειρημάτων της κυβέρνησης και των άλλων κομμάτων για την Ελλάδα που μεγαλώνει, για τα εθνικά μας δίκαια που τώρα θα βρουν νέους εκφραστές και διάφορα άλλα γλυκανάλατα», επεσήμανε στην ομιλία του ο Γ.Γ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας.

Σημειώνεται, ότι σύμφωνα με τη συνταγματική πρόβλεψη οι διατάξεις του νομοσχεδίου πρέπει να υπερψηφιστούν από 200 βουλευτές.

Αν ο ΣΥΡΙΖΑ ψηφίσει θετικά, τελικά θα φθάσουμε τους  291 βουλευτές να ψηφίζουν εκτός του ΜΕΡΑ 25.

Ο υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος έκανε διορθώσεις και δέχτηκε προτάσεις της αντιπολίτευσης, προκειμένου να επιτύχει τη μεγαλύτερη δυνατή συναίνεση.

«Ικανοποιούμε ένα κατοχυρωμένο, συνταγματικό αυτονόητο δικαίωμα των Ελλήνων του εξωτερικού. Είναι μια ιστορική στιγμή που δεν πρέπει να λείπει κανείς. Κάναμε τα πάντα για τη συναίνεση χωρίς τακτικισμούς και χωρίς συναλλαγές.», είπε από το βήμα της βουλής ο υπουργός Εσωτερικών, Τάκης Θεοδωρικάκος.

Η κυριότερη αφορά στη δυνατότητα των κομμάτων να συμπεριλαμβάνουν στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας περισσότερους από τρεις υποψήφιους βουλευτές που θα προέρχονται από τους Έλληνες του εξωτερικού. Υπενθυμίζεται ότι το ψηφοδέλτιο Επικρατείας αυξήθηκε από 12 σε 15 βουλευτές. Επίσης, προβλέπεται η επικαιροποίηση κάθε 8 χρόνια αντί για 10 των εκλογικών καταλόγων των Ελλήνων του εξωτερικού, ενώ ορίζεται ότι ο Συνήγορος του Πολίτη, που θα συμμετέχει στην Ειδική Διακομματική Επιτροπή, θα είναι και ο εισηγητής των ενστάσεων επί των απορριπτικών αποφάσεων.

Μένει πλέον τι θα αποφασίσει ο ΣΥΡΙΖΑ.
Ο υπουργός πάντως, κάλεσε όλα τα κόμματα να συμφωνήσουν στο ζήτημα αυτό και το πολιτικό σύστημα να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων και να συμφωνήσουν. Είναι μια ευκαιρία η πολιτεία να δείξει ότι νοιάζεται για τον απόδημο ελληνισμό και ζήτησε να πάνε όλοι να εγγραφούν στους εκλογικούς  καταλόγους.

Παρακολουθείστε σε απευθείας μετάδοση τις εργασίες

Ρεπορτάζ: Διονύσης Μποτώνης

Πηγή: Πρώτο Πρόγραμμα

www.ert.grΠηγή ert.gr