Με ιστορικές αναφορές στη συμμετοχή της Καλύμνου στην επανάσταση του 1821 και την παρουσίαση της πρότασης του Δήμου Καλυμνίων προς το ΥΠΕΣ για κατασκευή Ηρώου και καθιέρωση του εορτασμού με πανελλήνια εμβέλεια, ξεκίνησαν οι εκδηλώσεις για την επέτειο της Ναυμαχίας του Γέροντα.

Τις επετειακές εκδηλώσεις θα τιμήσει η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, η οποία θα βρίσκεται στο νησί την Κυριακή 29 Αυγούστου
Η κ. Σακελλαροπούλου, με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, θα ανακηρυχθεί επίτιμος δημότης Καλύμνου.
Στις εκδηλώσεις την κυβέρνηση θα εκπροσωπήσει ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας, Αλκιβιάδης Στεφανής.

Η Ναυμαχία του Γέροντα ήταν μια από τις σημαντικότερες ναυμαχίες της Ελληνικής Επανάστασης. Πραγματοποιήθηκε στις 29 Αυγούστου στον κόλπο του Γέροντα απέναντι από τα νησιά Λειψοί και Λέρος των Δωδεκανήσων, όταν ο εχθρικός στόλος επιχείρησε να περικυκλώσει τα ελληνικά πυρπολικά και ο Μιαούλης έδωσε εντολή να μετακινηθούν προς τον κόλπο του Γέροντα.
Η Ναυμαχία έληξε με την νίκη του ελληνικού στόλου έναντι του τουρκοαιγυπτιακού και είχε ως αποτέλεσμα τη σωτηρία της Σάμου, την οποία πολιορκούσε ο οθωμανικός στόλος. Παράλληλα με την νίκη των Ελλήνων επετεύχθη η καθυστέρηση της απόβασης του Ιμπραήμ πασά στην Πελοπόννησο.

www.ertnews.grΠηγή ert.gr