Στην Αλβανία ο Δένδιας με εντολή Μητσοτάκη-Στα ερείπια επιχειρεί η ΕΜΑΚ-Διεθνής βοήθεια (video)

Τη συμπαράστασή τους στον αλβανικό λαό εξέφρασε από την πρώτη στιγμή ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, η ΕΕ αλλά και πρωθυπουργοί και Πρόεδροι χωρών της περιοχής της Βαλκανικής

Με παρέμβαση του πρωθυπουργού βρίσκονται στην Αλβανία δύο κλιμάκια της ΕΜΑΚ για να συνδράμουν στις επιχειρήσεις διάσωσης, ενώ στις πληγείσες περιοχές βρίσκεται ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, μετά την ολοκλήρωση της επίσκεψής του στα Σκόπια, με εντολή του Πρωθυπουργού.

Από τα Γιάννενα αναχώρησε ακόμη μία ομάδα έρευνας και διάσωσης με 15 άτομα της 5ης ΕΜΑΚ και ειδικά πυροσβεστικά οχήματα.

Φθάνοντας από τα Σκόπια στα Τίρανα ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας μετέβη στο Δυρράχιο όπου βρισκόταν ήδη και επιχειρούσε κλιμάκιο της ΕΜΑΚ.

Μαζί με τον Αλβανό πρωθυπουργό Έντι Ράμα επισκέφθηκαν τα ερείπια πολυκατοικίας που είχε πληγεί από τον σεισμό.

Στην συνέχεια επισκέφθηκαν μαζί το γήπεδο του Δυρραχίου, όπου βρήκαν κατάλυμα πολλοί άνθρωποι.

«Αισθανόμαστε καλά γιατί δεν είμαστε μόνοι. Είμαι πάρα πολύ ευγνώμων για όλους τους φίλους και είμαι ειλικρινά πολύ ευγνώμων στον Έλληνα πρωθυπουργό και στον υπουργό Εξωτερικών. Μου τηλεφώνησαν αμέσως και ήθελαν απλά να μάθουν τι να κάνουν και πού να βοηθήσουν. Αυτό είναι απίστευτο και τους ευχαριστώ πολύ, και ευχαριστώ τον ελληνικό λαό» δήλωσε ο κ. Ράμα από το Δυρράχιο όπου επιχειρούν οι μονάδες της ΕΜΑΚ για τον απεγκλωβισμό επιζώντων από κτίριο που κατέρρευσε από τον σεισμό.

«Είμαστε εδώ για να βοηθήσουμε μία φίλη χώρα και φεύγουμε τώρα να επιστρέψουμε στα Τίρανα όπου θα συναντηθώ με τον πρόεδρο Ιλίρ Μέτα» είπε ο Νίκος Δένδιας.

Ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών με εισήγηση του Προέδρου του ΙΣΑ Γ.Πατούλη, έστειλε κλιμάκιο ιατρών στις πληγείσες από το σεισμό περιοχές της Αλβανίας. Η αποστολή του ΙΣΑ θα μεταφέρει φάρμακα και υγειονομικό υλικό και θα συνδράμει στις προσπάθειες για την υγειονομική κάλυψη των τραυματιών.

Ομάδα διάσωσης έστειλε και  η Ρουμανία αποτελούμενη από 50 άτομα για να συνδράμει στο έργο των συνεργείων διάσωσης, μετά τον σεισμό που έπληξε τη χώρα, δήλωσε ο επικεφαλής του τμήματος Εκτάκτων Καταστάσεων, Ράιντ Αραφάτ.

Στις επιχειρήσεις διάσωσης συμμετέχουν η Γαλλία, η Ιταλία, η Τουρκία, το Μαυροβούνιο, η Σερβία και το Κόσοβο.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση ενεργοποίησε τον Μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας κατόπιν αιτήματος των Αλβανικών αρχών

«Η Ευρωπαϊκή Ένωση συμπαρίσταται στην Αλβανία αυτή τη δύσκολη ώρα», δήλωσε ο Ευρωπαίος Επίτροπος για τη Διεθνή Συνεργασία, την Ανθρωπιστική Βοήθεια και τη Διαχείριση Κρίσεων Χρήστος Στυλιανίδης, προσθέτοντας ότι ομάδες από την Ιταλία, την Ελλάδα και τη Ρουμανία μεταβαίνουν στην σεισμόπληκτη Αλβανία.

Επίσης, ο κ. Στυλιανίδης, σύμφωνα με όσα αναφέρονται στο ίδιο τηλεγράφημα του «ΑΤΑ», ευχαρίστησε την Ουγγαρία, τη Γερμανία, την Κροατία, τη Γαλλία, την Εσθονία, την Τσεχία και την Τουρκία για τις προσφορές βοήθειας που έκαναν προς την Αλβανία μέσω του Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας της ΕΕ.

Νωρίτερα, ο κ. Στυλιανίδης είχε τηλεφωνική συνομιλία με τον Πρόεδρο της Αλβανίας Ιλίρ Μέτα, στον οποίο μετέφερε την αλληλεγγύη της Ευρωπαϊκής Ένωσης στον Αλβανικό λαό και την ετοιμότητα της ΕΕ για παροχή βοήθειας.

Το σύστημα Copernicus έχει ενεργοποιηθεί για την παραγωγή δορυφορικών εικόνων των πληγεισών ζωνών ενώ το κέντρο συντονισμού έκτακτης ανάγκης 24/7 της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκεται σε επαφή με τις Αλβανικές αρχές και συνεχίζει να παρακολουθεί την κατάσταση.

Η ΕΕ θα αναπτύξει, επίσης, ομάδα πολιτικής προστασίας για να βοηθήσει τις αρχές να συντονίσουν την απάντηση και να αξιολογήσουν τις υλικές ζημιές.

«Βρισκόμαστε δίπλα στην Αλβανία σε αυτή τη δύσκολη περίοδο μετά τους σεισμούς. Έχουμε κινητοποιήσει άμεση στήριξη για να βοηθήσουμε τις τοπικές αρχές και ομάδες διάσωσης από την Ιταλία, την Ελλάδα και τη Ρουμανία βρίσκονται ήδη στο δρόμο τους» τόνισαν σε κοινή τους δήλωση η Φεντερίκα Μογκερίνι και ο Χρήστος Στυλιανίδης.

Ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Ντέιβιντ Σάσολι εξέφρασε τη θλίψη του τονίζοντας ότι οι σκέψεις είναι κοντά στα θύματα και τις οικογένειες τους.

Πηγή:ΕΡΤ

www.ert.gr

Πηγή ert.gr