Στην Αθήνα η Παλαιστίνια αγωνίστρια Άχεντ Ταμίμι (video)

Η Παλαιστίνια Άχεντ Ταμίμι, η έφηβη-σύμβολο του αγώνα του λαού της για ανεξαρτησία, βρέθηκε στην Ελλάδα προσκεκλημένη στο Φεστιβάλ ΚΝΕ-Οδηγητή και βραβεύτηκε για την δράση της. 

Η 17χρονη Άχεντ, κόρη του παλαιστίνιου ακτιβιστή Μπάσεμ αλ-Ταμίμι, έχει συμμετάσχει σε δεκάδες διαμαρτυρίες από το 2012. Το όνομά της έγινε ευρύτερα γνωστό όταν τον Δεκέμβριο του 2017 συνελήφθη από τις αρχές του Ισραήλ επειδή χαστούκισε έναν Ισραηλινό στρατιώτη, ο οποίος μία ώρα νωρίτερα είχε πυροβολήσει με πλαστική σφαίρα τον ξάδελφο της Μοχάμεντ Ταμίμι.

Δεκατρείς μέρες μετά τη σύλληψή της, στην Ταμίμι, τη μητέρα της και την εξαδέλφη της απαγγέλθηκαν κατηγορίες για βίαιη επίθεση, παρακίνηση τρίτων να συμμετάσχουν σε παράνομες δραστηριότητες και ρίψη λίθων.

Καταδικάστηκε μαζί με την μητέρα της σε οκτώ μήνες φυλάκιση εκτίοντας την ποινή της στις ισραηλινές φυλακές, απ’ όπου αφέθηκε ελεύθερη τον περασμένο Ιούλιο:

Μιλώντας στο φεστιβάλ η Άχεντ Ταμίμι έστειλε μήνυμα στον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ ότι οι Παλαιστίνιοι δεν θα παραιτηθούν από την Ιερουσαλήμ, την αιώνια πρωτεύουσα, όπως την χαρακτήρισε, της Παλαιστίνης. Παράλληλα ευχαρίστησε τους Έλληνες για την υποστήριξή τους στη μάχη που δίνει ο λαός της για ανεξαρτησία.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

www.ert.grΠηγή ert.gr