Στα «απάτητα» περτουλιώτικα λιβάδια το 39ο Αντάμωμα Σαρακατσαναίων

Πέρασαν 39 ολόκληρα χρόνια από τα Ανταμώματα των Σαρακατσαναίων στο Περτούλι του νομού Τρικάλων!

Το σημείο φυσικά και δεν είναι τυχαίο, καθώς αποτελούσε το πέρασμα των Σαρακατσάνων από το «χειμαδιό» στο «ξεκαλοκαιριό».

Δηλαδή από τον Αη Γιώργη και μετά ετοιμάζονταν οι Σαρακατσάνοι να αφήσουν τις περιοχές όπου περνούσαν με ασφάλεια το χειμώνα αυτοί οι οικογένειές τους και τα κοπάδια τους. Συνήθως αυτές οι περιοχές ήταν σε πιο χαμηλό υψόμετρο και εκεί που δεν έπιανε πολύ χιόνι. Σε αυτά τα σημεία πήγαιναν μετά την γιορτή του Αγίου Δημητρίου και διέμεναν έως την γιορτή του Αγίου Γεωργίου, όπου τότε εγκατέλειπαν τα χαμηλά και ανέβαιναν στα πιο ψηλά υψόμετρα για δροσιά και εξασφάλιση καλή τροφής και βοσκής για τα ζώα τους. Γνωστό τοις πάσι πως τα λουλούδια της άνοιξης έκαναν τα τυροκομικά προϊόντα των Σαρακατσάνων ακαταμάχητα. Το πέρασμα λοιπόν από το χειμαδιό στο ξεκαλοκαιριό, ήταν πάντα από το Περτούλι και το «ταξίδι» αυτό διαρκούσε μπορεί και δέκα μέρες και η απόστασή ήταν πολλά πολλά χιλιόμετρα!
Βέβαια το γεγονός πως το Αντάμωμα γίνεται στο Περτούλι συμβολίζει και τα απάτητα αυτά Βουνά από πλευράς των κατακτητών, Τούρκων και Γερμανών. Εκεί η μπότα του κατακτητή δεν μπόρεσε να πατήσει! Εκεί η πυκνή Ελλάδα από βλάστηση των υπέροχων Ελάτων και των δύσβατων βουνών επέτρεπε το πέρασμα των Ελλήνων και μόνο…οι οποίοι γνώριζαν το μέρος και κάθε σπιθαμή του!!! Αρμόζει λοιπόν σ συμβολισμός του Περτουλίου με την Ελευθερία!!!
Το φετινό αντάμωμα ήταν αφιερωμένο στο Παιδί-Παιχνίδι-Παιδεία Πολιτισμός. Δυστυχώς τα μικρά παιδιά δεν παίζουν εδώ και χρόνια σε αλάνες με τις ώρες. Το ακόμα χειρότερο είναι πως πια τα παιδιά -και όλοι οι ενήλικες- κρατούν μια ηλεκτρονική συσκευή στο χέρι, η οποία έχει περιορίσει δραστικά τα τελευταία χρόνια τις κοινωνικές επαφές, ακόμα και τα λίγα παιχνίδια στους ανοικτούς χώρους των πόελων και των σχολείων που έπαιζαν οι μαθητές.
Για το λόγο αυτό η συγγραφέας Μαριάννα Βιλδιρίδη παρουσίασε μια ολιγόλεπτη ομιλία για το θέμα αυτό, βασιζόμενη στο τελευταίο της βιβλίο που σχετίζεται με το θέμα αυτό και έχει τον ίδιο τίτλο. Ανέφερε δε και την λειτουργία ενός σχετικού Μουσείου με την Παιδεία και τον Πολιτισμό στην Θεσσαλονίκη.
Η κ. Βιλδιρίδη είναι η Μοναδική κάτοχος Ελλάδος της άδειας εκπαίδευσης στελεχών(εκπαιδευτικών, ιατρών ψυχολόγων, παιδαγωγών ειδικής αγωγής, φυσιοθεραπευτών, εργοθεραπευτών) για την κάλυψη εκπαιδευτικών αναγκών Αναπτυξιακής Αποκατάστασης & Ειδικής Αγωγής βάση του Μοντεσοριανού μοντέλου Εκπαίδευσης από το Πανεπιστήμιο του Μονάχου – Internationalen Akademie fur Entwicklungs – Rehabilitation und Paediatrische Fortbildung

Είναι και Πρόεδρος του «Μουσείου Παιδιού και Παιδικού Παιχνιδιού»
Από το 2005 Πρόεδρος του «Λαογραφικού Εθνολογικού Μουσείου Μακεδονίας Θράκης».

Ακολούθησε η βράβευση 5 μαθητών που πέτυχαν υψηλότατες βαθμολογίες κοντά στο 20 και πρώτευσαν με την εισαγωγή τους στις Σχολές τους.

Άλλωστε οι εκδηλώσεις του Ανταμώματος ξεκινούν με το φεστιβάλ νεολαίας, από το οποίο αναδεικνύονται νέοι ταλαντούχοι τραγουδιστές στο Σαρακατσάνικο τραγούδι, όπως η Ιωάννα Τσαούση, η οποία έκανε και τον πρώτο της δίσκο!
Τη δεύτερη μέρα του Ανταμώματος εμφανίστηκε μια δυναμική Σαρακατσάνα η Αννέτα Γεωργουλοπούλου την Κτηνοτρόφο από την Ηλεία και καταγωγή από την Αχαΐα, που με το χάρισμα της φωνής της έχει προκαλέσει συγκινήσεις, μιλώντας και τραγουδώντας για τη νομαδική ζωή των Σαρακατσάνων και τους καημούς της Αγάπης!

Ίσως από τα πιο ενδιαφέροντα σημεία της τελευταίας ημέρας του Ανταμώματος, ένα θεατρικό δρώμενο αφιέρωμα στο Μεγάλο Ήρωα του 1821, Γεώργιο Καραϊσκάκη, πως πέρασε τις τελευταίες μέρες του, μετά το θανάσιμο τραυματισμό του και πως …ορμήνευε τα παλικάρια του προτάσσοντας πάντα την ομόνοια και την ενότητα για το καλό του έθνους.

Επίσης από τα πολύ δυνατά σημεία του ανταμώματος η αναβίωση των παιχνιδιών των Σαρακατσάνων, όπως το μπήδμα στς τρις (σ.. πήδημα στα τρία βήματα, μοιάζει με το άλμα εις τριπλούν), το τράβηγμα της γκλίτσας και το λ’θάρ(λιθάρι). Έπαιρναν λοιπόν ένα μεγάλο λιθάρι και το πετούσαν, όσο πιο μακριά μπορούσαν(σ.σ. μοιάζει με το αγώνισμα της σφαίρας.
Το Αντάμωμα ολοκληρώθηκε με την παρουσίαση χορών από τους δεκάδες συλλόγους ανά την Ελλάδα Σαρακατσαναίων που συμμετείχαν. Τη Θράκη εκπροσώπησε ΕΠΑΞΙΑ ο Σύλλογος Σαρακατσάνων Ξάνθης «ο Λεπενιώτης» με 24 άτομα χορευτικό συγκρότημα.

Το ραντεβού δόθηκε και πάλι για του χρόνου, εκεί στα πανέμορφα λιβάδια του Περτουλίου, μέσα από τα λόγια του αποχαιρετισμού του προέδρου της ομοσπονδίας συλλόγων Σαρακατσάνων Γιώργο Μουτσιάνα.

ΥΓ: Στις 27 Ιούλη θα γίνει το τοπικό Αντάμωμα του Συλλόγου Σαρακατσάνων Ξάνθης πάνω στα Βουνά της Ξάνθης στη Χαϋντού συγκεκριμένα. Είμαστε ΟΛΟΙ προσκεκλημένοι.
Η ΕΡΤ θα είναι και εκεί παρούσα!

www.ert.grΠηγή ert.gr